Lucruri comice despre Statuia Libertatii

Publicat: 18 mai 2010
6

Statuia Libertatii se inalta pe Liberty Island din New York port. Ea înfatiseaza o femeie imbracata in rochie care detine o carte si o torta. Cartea contine o inscriptie in cifre romane, a numarului 1776, care este anul in care Declaratia de Independenta a fost semnat. Structura statuii de otel a fost conceputa de Gustav Eiffel, cel mai bine cunoscut pentru turnul sau omonim de la Paris.

Originile
Desi statuia iconica este unul din simbolurile cele mai cunoscute din Statele Unite, a fost de fapt proiectata de francezul Frederic Auguste Bartholdi si construita in Franta. Dupa noua ani de constructie a fost dezasamblata, in 350 de bucati individuale si expediata in America in 214 lazi. Statuia a fost un cadou de la poporul francez si comemora 100 de ani de Independenta americana.

Dimensiuni
Statuia Libertatii este una dintre cele mai mari statui din lume. Se ridica un pic peste 151 de metri, fundatia este de 65 de metri si soclul pe care sta este de 89 de metri. Acest lucru face ca Statuia Libertatii sa aiba 305 metri in total. Sandalele statuii sunt de marimea 879 si fiecare sandala este de 25 de metri lungime.

Proprietate
Liberty Island a fost numita si Insula lui Bedloe. Acesta este situata in largul coastei din New Jersey. Timp de mai multi ani, New York si New Jersey, ambele au revendicat proprietatea pe insula, iar o decizie a Curtii Supreme a solutionat aceasta disputa in 1987 si-a dat definitiv dreptul de proprietate la New York.

Statuia verde
stratul de cupru cu care este placata Statuia Libertatii este destul de subtire. Initial, a fost de cupru de culoare aurie, dar astazi este verde din cauza oxidarii.

Alte statui
Există sute de replici ale Statuii Libertatii imprastiate in intreaga lume. In semn de recunostinta pentru darul Frantei, americanii care traiesc in Paris, a construit o replica in 1889. Aceasta este situata pe insula Grenelle.

Adauga un comentariu