Curiozitati

Lucruri de stiut despre Alfred Nobel

Publicat: 10 sept. 2013
4

Stim cu totii despre prestigiosul premiu Nobel. Dar cati dintre noi stiu cine este fondatorul acestui premiu? Iata cateva lucruri despre Alfred Nobel.

1. Nascut in Stockholm (Suedia), la 21 octombrie 1833, Alfred Nobel a fost un descendent al lui Olof Rudbeck, un geniu tehnic foarte renumit in Suedia, in secolul al 17-lea.

2. Cand Nobel avea doar 17 ani, el vorbea fluent franceza, rusa, germana, engleza si bineinteles suedeza.

3. Se stie despre Alfred Nobel ca a fost interesat de poezie, precum si de literatura engleza. El a avut, de asemenea, o pasiune si pentru fizica si chimie.

4. In 1864, experimentele sale cu nitroglicerina au provocat un accident in fabrica, ce a ucis mai multi oameni, inclusiv pe fratele sau mai mic, Emil.

5. Cand Alfred Nobel a inventat dinamita, in 1867, el a dorit initial sa o numeasca „Nobel’s Safety Powder”, din moment ce era mai sigura decat nitroglicerina. El a numit-o, in cele din urma, dinamita, un cuvant derivat din limba greaca, ce inseamna „putere”.

6. In timpul vietii sale, Alfred Nobel a inventat 355 de lucruri, inclusiv piele, ballistite (o forma de pulbere fara fum), cauciucul sintetic, matasea artificiala si multe altele.

7. El a mentinut o prietenie pe viata cu fosta sa iubita si secretara, Bertha Kinsky, care s-a casatorit mai tarziu cu contele Arthur von Suttner.

8. Se crede ca ideea din spatele Premiului Nobel pentru Pace a fost foarte mult influentata de Bertha von Suttner, care a fost foarte activa in miscarea pentru pace si a scris si cartea „Lay Down Your Arms”. Ea a primit Premiul Nobel in 1905.

9. Poet francez, romancier si dramaturg, Victor Hugo este cunoscut pentru a-l fi descris pe Alfred Nobel ca „cel mai bogat vagabond al Europei”.

10. Alfred Nobel a murit de atac cerebral pe 10 decembrie 1896.

11. La momentul mortii sale, Alfred Nobel avea o avere imensa si a cerut ca cei mai multi dintre banii sai sa fie folositi pentru sustinerea premiilor anuale Nobel.

12. Se estimeaza ca, pentru finantarea premiilor Nobel, Alfred Nobel a lasat 31,225,000 de coroane suedeze, care in 2008 erau echivalentul a 250 de milioane de dolari SUA.

14. Primul Premiu Nobel a fost acordat in 1901, la cinci ani dupa moartea lui Alfred Nobel.

Adauga un comentariu