Educatie intima

Lucruri incredibile despre sperma

Publicat: 23 feb. 2014
7
Publicatia „Your Tango“ a intocmit o lista cu fapte mai putin cunoscute despre sperma si spermatozoizi care ne pot ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza corpul uman, dar fara a lasa la o parte factorul „extraordinar“.   
1. Nu toti spermatozoizii au fost creati egali  
Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca toate milioanele de spermatozoizi sunt niste „mormoloci“ perfecti, de aceeasi marime si cu aceleasi capabilitati, adevarul e ca multi dintre ei sunt deformati. Unii au doua „capete“, doua „cozi“, cozi neterminate sau „capete“ care sunt prea pari, sau prea mici.   
2. Spermatozoizii au mult de munca   
De fapt, nu toti muncesc din greu, dar, dintre cei care pot „inota“ drept spre ovul, doar unul norocos (uneori mai multi) poate „sapa“ cu harnicie pentru a-l fecunda.  
3. Sperma contine si altele, nu doar spermatozoizi  
Spermatozoizii sunt doar o parte din sperma. Lichidul seminal mai contine fructoza si enzime proteolitice (n.r. – care au capacitatea de a distruge proteinele), elemente care constituie modul de supravietuire a spermatozoizilor si confera un mediu prin care acestia pot „inota“.   
4. Sanse mici de fecundare, si totusi se poate!   
O ejaculare medie contine 200 de milioane de spermatozoizi. Asa ca intre ei exista o competitie acerba!   
5. Spermatozoizii pot acum sa nu faca niciun efort pentru a fertiliza ovulul   
Pentru o fertilizare naturala, spermatozoizii trebuie, intr-adevar, sa „inoate“ si sa „sape“ in ovul pentru a-l fecunda. Insa, in cazul fertilizarii „in vitro“, spermatozoizii sunt injectati direct in ovul, asa ca efortul lor este aproape minim.   
6. Spermatozoizii nu stiu mereu drumul corect  
Doar jumatate din spermatozoizii dintr-o ejaculare ajung in preajma ovulului. Restul se invart „in jurul cozii“.   
7. Spermatozoizii au nevoie de racoare 
Pentru ca barbatul sa aiba sperma sanatoasa, testiculele trebuie sa fie mai reci decat restul corpului. In medie, testiculele au cu 2-3 grade Celsius mai putin decat restul organismului. Aceasta este una dintre cauze pentru care medicii recomanda „boxerii“ (chilotii mai largi), mai ales atunci cand vine vorba conceput bebelusi. 
8. Procesul de productie difera   
Femeile se nasc cu toate ovulele de care vor avea nevoie (sau nu) in decursul unei vieti. Insa barbatii produc constant spermatozoizi. Dureaza aproape doua luni pentru ca un spermatozoid sa se dezvolte complet.   
9. Dieta influenteaza sperma   
O dieta bogata in fructe si legume e sanatoasa si pentru productia de sperma, spermatozoizii fiind mai sanatosi. Pe de alta parte, o dieta bogata in carne rosie, lactate, usturoi si cafea va conferi o „aroma“ speciala spermei.   
10. Spermatozoizii sunt si baietei si fetite  
Exista si spermatozoizi „fete“ (X) si „baieti“ (Y). Spermatozoizii masculini tind sa aiba o viteza mai mare, insa femelele sunt mult mai puternice, asa ca, in cazul lor, exista un fel de egalitate intre sexe.
Adauga un comentariu