Curiozitati

Lucruri surprinzatoare despre stangaci

Publicat: 06 sept. 2013
4

Din studiile efectuate de specialisti resese ca oamenii sunt predominant dreptaci (nu e ca si cum am vedea acest lucru in fiecare zi). Cu toate acestea, aproximativ 10-12 procente din populatia globului prefera sa foloseasca cu precadere mana stanga. Exista oare diferente intre stangaci si dreptaci?

Va prezentam cateva concluzii surprinzatoare ale oamenilor de stinta referitoare la aceste diferente.

Stangacii sunt mai „fricosi”

Un experiment recent, in care subiectii au fost pusi sa urmareasca o secventa de opt minute din filmul „Tacerea mieilor”, stangacii au prezentat mai multe simptome de stres posttraumatic decat dreptacii.

Dr. Carolyn Choudhary de la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh explica acest fenomen prin faptul ca emisfera dreapta a creierului, dominanta in cazul stangacilor, are mai multe „atributii” decat cea stanga in domeniul fricii.. Totusi, cercetatorul arata ca este nevoie de mai multe studii in domeniu pentru ca acest lucru sa devina certitudine.

Sunt mai furiosi

Sangacii, dar si ambiidextrii (persoanele care folosesc in mod egal ambele maini) sunt mult mai predispusi la emotiile negative, inclusiv la furie.

Un studiu de mai mica amploare publicat anul trecut in Journal of Nervous and Mental Disease, arata ca in creierul stangacilor, informatiile sunt proceste diferit, existand o mai mare comunicatie intre cele doua emisfere. Rezultatul? Zona responsabila de emotiile negative are o mai mare acivitate, comportamentul stangacilor fiind afectat in concordanta.

Sau poate, dupa cum afirma un psiholog, „stangacii sunt mai furiosi pentru ca lumea este «proiectata» pentru dreptaci, care constituie majoritatea”.

Stangacii sunt mai inhibati

Aceleasi comunicatii la nivel cerebral sunt invocate de psihologul comportamental Lynn Wright pentru a explica tendinta (majoritara a) dreptacilor de a accepta provocarile si de a le raspunde, comparativ cu ezitarea pe care o au stangacii, care au un comportament mai retras si le e frica sa nu cumva sa ia decizii gresite.

Asociaza „stanga” cu binele

Cei mai multi oameni au tendinta de a asocia conceptul de „dreapta” cu binele iar cel de „stanga” cu raul. Stangacii se comporta, din acest punct de vedere, in mod opus, arata un studiu efectuat de Universitatea Stanford.

Participantii la studiu au fost pusi sa deseneze o zebra intr-un tarc, ca reprezentare a binelui, si un panda, ca reprezentare a raului. Dreptacii au pozitionat zebra, in marea lor majoritate, in partea dreapta a tarcului, in timp ce stangacii au pozitionat-o in partea opusa.

Acest lucru arata, potrivit cercetatorilor, ca, la nivel de subconstient, stangacii cred ca „lucrurile bine sunt in stanga iar cele rele in dreapta”.

Stangacii sunt mai avantajati in politica

Studiul de la Stanford mai are o implicatie: in dezbaterile televizate, politicienii au tendinta de a-si accentua ideile pe care le cred pozitive prin miscarile mainii „dominante”. Telespectatorii, care vad imaginea „sucita”, percep, de exmplu, miscarea mainii stangi (dominanta la un stangaci) in partea dreapta a televozorului, ceea ce creeaza o impresie buna celor 90% dintre ei care sunt dreptaci.

Adauga un comentariu