National

Ludovic Orban a anunțat că bisericile nu vor fi redeschise prea curând

Publicat: 14 iun. 2020
Programul SURE va fi implementat. Ludovic Orban a făcut anunţul
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban a declarat că bisericile nu vor fi redeschise prea curând. Acesta nu a putut aproxima o dată când lăcașele de cult vor putea primi din nou în incintă credincioși. Ludovic Orban consideră că situația cazul acesta nu ar putea fi ținută sub control.

„Am discutat în zona religioasă cu Preafericitul Pariarh și alți lideri religioși. Le-am spus că vom deschide la un moment dat bisericile, dar această decizie trebuie luată cu precauțîi maxime și într-o perioadă în care nivelul de răspândire a virusului este foarte scăzut. La biserică este un spațiu închis, unde oamenii stau înghesuiți. Să fim serioși, nu poți să te duci cu jandarmii să verifici măsurile de distanțare. Este o chestiune și de autoreglementare din partea bisericii. (…) Preoții nu pot să țînă slujbele cu mască pe figură. Cei care cântă în cor nu pot să cânte cu mască pe față. Dacă unul e bolnav, ii îmbolnăvește pe toți. Eu am încredere in biserici că au puterea de organizare. Pe de altă parte, este încă acest virus”, a declarat Ludovic Orban.

Ce a solicitat Patriarhia Română

Patriarhia consideră că revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești. Patriarhia subliniază că revenirea la slujbele în incinta lăcașurilor de cult trebuie să se facă respectând regulile de distanțare fizică, igiena spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente. În acest sens, au fost făcute „firești și consistente” demersuri către autorități, „însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept”.

„Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia.

Istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia.

România este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie”, susțin reprezentanții Patriarhiei Române.

De asemenea și Nelu Tătaru se opune redeschiderii urgente a bisericilor! Cum justifică ministrul decizia

Nelu Tătaru se opune redeschiderii urgente a bisericilor. Ministrul Sănătății nu este de acord cu cererea Patriarhiei de a se relua rapid slujbele în interiorul bisericilor. Ministrul Sănătății aduce ca argument evoluția epidemiologică și transmiterea crescută a virusului în comunitate.

„Evaluarea și evoluția zilnică din perioada imediat următoare ne va da și momentul când se va face acest lucru. De pe 15 încă nu. Încă avem rata de transmitere în comunitate.

Ieri am avut 237 cazuri noi 150 cazuri în ATI, peste 4000 de cazuri active în societate. Adresabilitatea a crescut din ce în ce mai mult la UPU. Când vom vedea că avem o evoluție favorabilă, transmiterea în comunitate să scadă, atunci putem decide. Nu mai devreme de 1 iulie’, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru se opune redeschiderii urgente a bisericilor: Nu am scăpat de pandemie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține nu am scăpat încă de COVID-19 și că trebuie păstrată starea de alertă. Doar în acest mod se poate face o relaxare progresivă.

„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi. Avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active“, spune Nelu Tătaru.

Ministrul susține că toate relaxările progresive, graduale, se pot face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Detașarea se poate face într-o stare de alertă, suportul spitalelor îl putem face doar în stare de alertă. Ministrul a spus că riscăm un pericol sanitar. Asta dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă. Păstrând starea de alertă, putem relaxa cam tot ce avem de relaxat.

”Nu avem acele contra măsuri, creșterea numărului de cazuri. Ne va face să căutăm tot felul de alternative, ordine de ministru”, a precizat Tătaru.

Adauga un comentariu