National

Ludovic Orban a anunțat posibilitatea reînchiderii Spitalului Colentina și amânarea alegerilor locale

Publicat: 18 iul. 2020
ALT=«Premierul Ludovic Orban»
Premierul Ludovic Orban

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că Guvernul încearcă să identifice noi paturi de ATI în București, după ce Raed Arafat a declarat că nu mai există locuri la terapie intensivă în spitalele din capitală. Premierul a precizat că se ia în calcul reînchiderea Spitalului Colentina pentru pacienții non-COVID, care fusese redeschis vineri. El a anunțat că a purtat o discuție cu o firmă privată și că ar putea fi deschisă o secție ATI în sistem modular.

”Am avut o discuție cu prefecții, am stabilit o mobilizare. Ne facem datoria, suntem de dimineața până noaptea în slujba cetățeanului, încercăm să aducem la normal lucrurile, dar avem nevoie de cooperarea cetățenilor.

Există, pe sistem modular, o secție care poate fi folosită pe terapie intensivă, de 38 de paturi, la Spitalul Elias, am vorbit cu domnul Tătaru și domnul Arafat. Nu au ventilatoare, nu au monitoare, trebuie luate din rezerva strategică și trebuie să identificăm medici, prin detașare. Desigur, nu vom putea să le folosim pe toate, probabil că jumătate. Am putea și la Matei Balș, dar e nevoie de medici. Reanalizăm situația de la Spitalul Colentina, pentru că ne-a lăsat descoperiți.

Nu vrem să mai impune restricții. Le cer liderilor politici să nu mai facă campanie pe seama epidemiei, ci să lupte cu epidemia.”, a declarat Ludovic Orban.

Alegerile locale vor fi amânate din nou?

Ludovic Orban a declarat că alegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie, ar putea fi amânată pentru a doua oară! Totul depinde de situația epidemiologică, a precizat premierul, sâmbătă, punctând că ”decizia referitoare la alegeri aparține numai Guvernului și PNL”.

”În măsura în care se constată că nu există riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic, se pot derula alegerile. Decizia referitoare la alegeri aparține numai Guvernului și PNL. Data alegerilor este stabilită prin vot, aproape unanim, în urma unor consultări făcute cu toți liderii politici. Să nu uităm că am mai amânat o dată alegerile. E vorba și de legitimitate, și de democrație. Nu ne dorim să ajungem în situația în care să discutăm despre amânarea alegerilor, dar dacă va fi necesar suntem pregătiți pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populației.”, a precizat Ludovic Orban.

Klaus Iohannis a promulgat legea carantinării și izolării

Legea privind carantina și izolarea a fost promulgată, sâmbătă, de președintele Klaus Iohannis. După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, va începe să își producă efectele.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 18 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic (PL-x 418/07.07.2020)”, a transmis Administrația Prezidențială.

Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, însă odată ajuns la la Senat, proiectul de act normativ a născut numeroase controverse.

Ce conţine raportul adoptat de Comisia Juridică a Senatului

– izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome suggestive.

– lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

– măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.

 

Adauga un comentariu