Actualitate

Ludovic Orban a facut pace cu PSD

Publicat: 18 aug. 2019

In ciuda declaratiilor la fel de belicoase ca si in trecut, Ludovic Orban a decis ca PNL nu va introduce o motiune de cenzura, cum se angajase, odata cu debutul noii sesiuni parlamentare. Motivul invocat este ca opozitia are un singur cartus intr-o sesiune, iar glontul de aur menit sa curme puterea PSD va fi tras alta data. Cand? Pana atunci, Orban a incheiat un armistitiu. Si, cum se va vedea, mai mult decat atat.

Reactia fulger a lui Klaus Iohannis. A stins incendiul din PNL?

PSD scartaie din toate incheieturile. Decizia doamnei Dancila de a candida la prezidentiale in loc sa solidarizeze partidul, il dezbina. Opiniile in PSD sunt contradictorii si devin contondente. Multi membri cu influenta ai acestui partid inteleg ca aceasta candidatura si probabilitatea unui esec de proportii va reduce mult din forta electorala la alegerile locale si parlamentare. Ca PSD, dupa ce isi va pierde din nou presedintele, intra la inceputul anului viitor intr-o deriva fara precedent. Iar consecinta va fi o reducere dramatica a pozitiilor de prima linie a oamenilor grei din PSD si a celor sustinuti de catre acestia in viitoarea administratie publica locala si centrala. In deconcentrate. In alte institutii cheie, unde majoritatea are in prezent un cuvant greu de spus. In consilile de administratie ale diferitelor societati in care participa si statul. Dar nu mai e nimic de facut. 

Decizia considerata fatala e ca si luata. In acelasi timp, ALDE joaca tontoroiul tot pe pielea PSD. Pe care il someaza sa reformeze statul. Din temelii. O pretentie care nu a existat in lunga perioada de coabitare. Pretentiile ALDE, inclusiv cele legate de rectificarea bugetara, sunt considerate inacceptabile de catre premierul Viorica Dancila. ALDE mai sta agatat de putere si formal mai face parte din majoritatea parlamentara si din Guvern, desi a incheiat un pact politic cu Pro Romania, un partid din opozitie. Iar Calin Popescu Tariceanu este silit sa-i aplice premierului lovituri sistematice si nimicitoare, in conditiile in care acesta devine adversarul sau la prezidentiale. Si, intr-o oarecare masura, se va bate pe acelasi bazin electoral.

Din urma vine si Liviu Plesoianu, care a  ocupat locul doi in ierarhia reala stabilita de Congres, nu si in cea formala, si care va fi sustinut la prezidentiale de pesedistii care mai spera in „dreptate pana la capat”. Si va fi dus in spate de baronii adversari politici interni ai Vioricai Dancila. Se contureaza asadar un tablou, care ne infatiseaza un PSD slabit, grav ranit, pe cale de a pierde puterea. O motiune de cenzura introdusa inca de la inceputul sesiunii parlamentare, asa cum a promis in repetate randuri Ludovic Orban, ar putea fi lovitura de gratie pentru cel mai mare partid politic din Romania. E adevarat, conform Constitutiei, Guvernul nu se va schimba, chiar daca teoretic cade prin motiune, decat dupa finalizarea alegerilor prezidentiale. Dar moral si psihologic o motiune de cenzura care are sansa de a reusi este de natura sa depuncteze in mod fatal PSD si sa-l aduca in situatia de a pierde inca din primul tur prezidentialele si, apoi, de a fi umilit si in alegerile locale si parlamentare de anul viitor. Dar tocmai asta nu doreste Ludovic Orban. 

Si nu atat Ludovic Orban, cat Klaus Iohannis. Ludovic Orban a insistat ca, in calitate de presedinte PNL, sa ii conduca lui Kaus Iohannis campania electorala. Daca Iohannis iese presedinte, se agata de succesul lui si, cel putin un timp, isi pastreaza pozitia de presedinte PNL. Daca pierde Klaus Iohannis, va incerca sa-si salveze statutul de presedinte PNL, invocand faptul ca Iohannis a fost slab atat ca presedinte, cat si in calitate de candidat. Si din nou spera sa-i calareasca in continuare pe liberali. Dar in toata aceasta ciudata ecuatie, interesul lui Orban este ca Dancila sa intre cumva in turul doi. Apreciindu-se ca e mai usor de invins decat Dan Barna. Pentru ca Dancila sa intre in turul doi insa, ea nu trebuie debarcata moral si psihologic prea devreme. Deci motiune de cenzura nu e indicat sa fie introdusa la inceputul sesiunii parlamentare. Acesta este rationamentul care transforma PNL intr-un aliat al „ciumei rosii”.

Daca ALDE pleaca de langa PSD iar Pro Romania nu vine langa PSD, Guvernul Dancila ramane minoritar. Este de presupus ca, din acel moment, parlamentarii ALDE vor vota contra deciziilor legislative ale Guvernului, facand-l inoperant. In aceste conditii, singura nadejde a doamnei Dancila este PNL. De aceea, Ludovic Orban nu numai ca nu va introduce motiunea de cenzura, dar ii va acorda Guvernului si sustinere parlamentara. Desigur, nu in mod explicit.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit