National

Ludovic Orban, atac la adresa lui Vlad Voiculescu: „Premierul a luat o decizie corectă când a hotărât să propună revocarea sa din funcție”

Publicat: 16 apr. 2021
Ludovic Orban
Fost premier, liderul PNL Ludovic Orban s-a declarat nemulțumit, marți, de felul în care sunt explicate restricțiile impuse în pandemie

Ludovic Orban a criticat declarațiile lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, privind numărul morților de COVID-19.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, consideră că atacurile aduse la adresa lui Florin Cîțu în ultima conferință de presă, arată că premierul a luat decizia corectă în privința fostului ministru al Sănătății.

„Declarațiile de astăzi ale fostului ministru îmi arată o dată în plus că premierul a luat o decizie corectă când a hotărât să propună revocarea sa din funcție.

Nu vreau să comentez niște declarații făcute la supărare și care nu au niciun fel de fundament, arată o dată în plus că au existat temeiuri foarte serioase pentru premier ca să ia această decizie de a îmbunătăți lucrurile în domeniul Sănătății prin schimbarea ministrului”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, atac la adresa lui Vlad Voiculescu: „Decizia este o decizie strict guvernamentală”

De asemenea, Ludovic Orban a punctat că premierul are dreptul să propună schimbarea unui ministru, atunci când un minister nu mai funcționează. În plus, el a subliniat că schimbarea lui Vlad Voiculescu a fost realizată din motive de performanță și nu pentru că venea de la o ală formațiune politică.

„Prim-ministrul are dreptul constituțional, atunci când consideră că un minister nu funcționează bine, să propună schimbarea ministrului. Asta a făcut domnul prim-ministru Cîţu.

A făcut-o nu pentru că e un ministru de la o altă formațiune politică, ci pentru că era vorba de un ministru care a gestionat slab domeniul pe care l-a condus.

Şi nu este vorba despre orice domeniu, ci este vorba despre cel mai important domeniu, ținând cont de faptul că în România şi nu numai în România, în toată lumea, ne confruntăm cu pandemia de COVID-19.

Decizia este o decizie strict guvernamentală, administrativă, care nu mai are legătură cu contextul politic, cu funcționarea coaliției, şi este o decizie care permite ca la nivel guvernamental să se îmbunătățească activitatea în domeniul Sănătății printr-un nou ministru, care să poată să gestioneze mai bine domeniul respectiv”, a mai adăugat Ludovic Orban.

Vlad Voiculescu, despre cifrele măsluite: „Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”

Vineri seară, 16 aprilie, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a declarat că nu deține dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de COVID-19, însă diferența între datele raportate poate fi „de ordinul miilor.

Voiculescu a precizat că persoanele decedate sunt raportate prin intermediul a două platforme diferite: platforma INSP și platforma Ministerului Sănătății, ambele aflându-se sub coordonarea Ministerului de Interne.

„O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă”, a declarat ministrul demis, la Digi24.

„Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24.

Vlad Voiculescu: „Datele nu sunt certe”

Fostul ministru nu a dorit să spună o cifră, în momentul în care a fost întrebat despre câte mii de cazuri este vorba.

„Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, a mai spus acesta.

„Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. (…) Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Comentarii
Adauga un comentariu