Actualitate

Ludovic Orban, declarații de ultimă oră în Parlament: „Panourile de plexiglas devin obligatorii în școli”

Publicat: 12 aug. 2020
Ludovic Orban, declarații de ultimă oră în Parlament: „Panourile de plexiglas devin obligatorii în școli”
Ludovic Orban, declarații de ultimă oră în Parlament

Premierul Ludovic Orban a fost chemat miercuri, 12 august 2020, în Parlament pentru a acorda explicații referitoare la organizarea alegerilor locale și deschiderea școlilor în condiții de siguranță, având în vedere contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus. Prim-ministrul a prezentat mai multe măsuri ce vor fi puse în aplicare în perioada imediat următoare.

Gestionarea pandemiei de coronavirus în România. Explicațiile premierului Ludovic Orban

Premierul României, Ludovic Orban, a acordat explicații Parlamentului cu referire la gestionarea pandemiei de coronavirus pe teritoriul țării noastre. Acesta a susținut că ne-am confruntat cu o situație dificilă deoarece Executivul s-a confruntat cu o lipsă a instrumentelor legale de luptă contra virusului Covid-19.

„Ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă pe care o știe toată lumea și care s-a datorat faptului că pentru o peroadă de trei săptămâni autoritățile medicale și guvernul au fost lipsite de instrumentele legale de luptă împoriva virusului. În legea 55 s-au introdus două articole care au afectat capacitatea guvernului de luptă împotriva Coronaviruslui. Au fost blocate detașările și au fost blocate angajările astfel să personalul s-a diminuat.

În perioada de după decizia CCR, nu am putut împiedica transmiterea virusului pentru că s-au blocat internările, iar pentru contacte nu s-au putut lua măsuri de izolare. Această suprapunere peste măsurile de relaxare a dus la cea mai mare creștere a numărului de cazuri. Imediat ce Parlamentul a adoptat legea 136 care ne-a pus la dispoziția instrumentele necesare, care nu reprezintă încălcări ale drepturilor omului am dispus toate măsurile de care aveam nevoie. De la adoptarea legii am ajuns la situația de a avea peste 10.000 de persoane internate și s-a dispus carantinarea pentru aproape 40.000 de români care au fost în contact cu persoanele infectate”, a declarat Orban.

Purtarea măștii de protecție

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri, 12 august 2020, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, la ședința organizată pentru a discuta mai multe teme, că nu înțelege existența „opoziției” față de purtarea măștii de protecție.

„Nu înţeleg de ce există o asemenea opoziţie faţă de mască. Masca este cel mai bun mijloc de a te proteja. Masca este garantaia că nu te infectezi în interacţiunea cu alţi oameni. Fac apel la dvs în numele patriotisului pe care îl aveţi, a responsabilităţii pe care o aveţi fata de românii care v-au votat, fiţi alături de noi în tot acest efort de comunicare în fata îndărătnicilor şi a celor care bagatelizează acest virus. Coronavirusul ucide, e clar”, a declarat Ludovic Orban.

Panouri de plexiglas obligatorii în școli

Președintele Partidului Național Liberal a oferit explicații Parlamentului și a transmis ce măsuri pot fi luate din toamnă pentru ca anul școlar să înceapă în condiții de siguranță. Potrivit premierului, 20% din școlile din România nu au acces la internet, însă cursurile online vor deveni parte din programă. De asemenea, în unitățile de învățământ unde va fi posibil se vor monta panouri de plexiglas pentru a păstra distanțarea fizică.

„Decizia noastră e foarte clară, pe 14 septembrie începe anul școlar. Ea trebuie să se facă în niște condiții în care să se țină cont de situația epidemiologică. Am luat decizia că școlile să se deschidă în mod diferențiat. Decizia se ia de autoritățile locale, acolo se poate face o evaluare. (…) Elevii și profesorii vor purta măști, iar acolo unde e posibilă realizarea distanțării prin plexiglas, acest lucru trebuie făcut”, a declarat Orban.

Organizarea alegerilor locale 2020

Premierul Orban susține organizarea alegerilor locale în data stabilită, și anume 27 septembrie. Acesta a ținut să le amintească liderilor partidelor politice că s-au întâlnit și au convenit împreună ziua în care vor fi organizate alegerile.

”Data de 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost stabilită de comun acord, în urma consultărilor cu liderii politici și a fost votată de către Parlament. Deja mandatele aleșilor locali au fost prelungite odată. Noi considerăm că este important că alegerile locale să aibă loc, este nevoie de o relegitimare a aleșilor locali.”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a ținut să precizeze faptul că în ziua votului vor exista o serie de reguli, printre care purtarea măștii de protecție și distanțarea socială pentru persoanele care vor aștepta la cozi.

”Încercăm să impunem reguli prin care se vor acorda câte 5 măști pentru cei care se află în secția de votare, pe durata celor 24 de ore. Vom lua măsuri de distanțare socială pentru oamenii care așteaptă la cozi pentru a-și exercita dreptul de vot, de preferat un spațiu special de așteptare organizat în afara secției de votare. Vor fi măsuri luate pentru a organiza alegerile în cele mai bune condiții și fac apel la toți liderii, la toți cei care au influență, să fie un model pentru toți ceilalți oameni”, a precizat Orban.

Adauga un comentariu