Actualitate

Ludovic Orban, despre începerea anului școlar: „Vom avea foarte multe situaţii în care să asigurăm părinților care stau cu copiii 75% din salariu“

Publicat: 11 sept. 2020
Ludovic Orban, cu mască, arată cu mâna
Ludovic Orban anunță că dacă profesorii refuză să predea online, nu au ce căuta în sistemul de învățământ

Premierul Ludovic Orban a spus, referitor la începerea anului școlar, că vor exista foarte multe situaţii în care unul dintre părinţi va avea dreptul la 75% din salariu pentru a sta acasă cu copiii care vor învăţa online.

„Să fim pregătiţi cu procedurile pentru că este clar că o să avem foarte multe situaţii în care sunt părinţi care au dreptul legal, conform ordonanţei de urgenţă, ca, dacă există o situaţie în care copilul stă acasă, participă la o formă de învăţământ online de acasă, noi asigurăm plata pentru un părinte a 75% din salariu şi aici să avem toate procedurile bine puse la punct“, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre începerea anului școlar: „Acum o să fie o situaţie dinamică“

Premierul a menționat că, spre deosebire de starea de urgență, acum, pot apărea situații în care să se asigure 75% din salariu pentru părinții dintr-un anumit județ.

„Acum o să fie o situaţie dinamică. Situaţia în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă până la vacanţa şcolară a fost că toţi au fost online, acum e o situaţie foarte alertă în care o să apară situaţii în care două săptămâni o să trebuiască în mai multe localităţi dintr-un judeţ să asigurăm dreptul respectiv pentru părinţi pe perioada în care funcţionează suspendarea cursurilor“, a precizat Ludovic Orban.

Ministrul Muncii spune că toate procedurile sunt puse la punct

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că toate procedurile sunt puse la punct pentru situațiile în care părinții vor sta acasă împreună cu copiii care trebuie să învețe online.

„Am gestionat acest proces şi pe finalul anului şcolar trecut. Avem deja o practică în acest sens şi ne pregătim pentru situaţiile care ar putea apărea. Nu ni le dorim, dar ne pregătim. Este dinamică, dar este în baza Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va declanşa în ceea ce ne priveşte tot mecanismul de plată pentru părinte”, a menționat Violeta Alexandru.

Salariu de 113 lei pe zi

Părinții care vor sta acasă cu copiii cât timp fac școala online, din cauza pandemiei, vor avea zile libere și bani de la stat.

Un proiect de ordonanță de urgență prevede că unul dintre adulţii rămași acasă va primi cel mult 75% din salariul mediu brut la nivel național.

Măsura se va aplica părinţilor care au copii de grădiniţă şi de şcoală, cu vârste de până la 12 ani şi doar în cazul suspendării cursurilor ori a închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Ordonanţa Guvernului prevede că un părinte va putea fi plătit cu cel mult 194 de lei brut pe zi, ceea ce înseamnă că va rămâne în mână cu 113 de lei.

Dacă, de exemplu, apare un caz într-o clasă şi cursurile se suspendă o perioadă de 14 zile, părintele rămas acasă va putea primi cel mult 1.332 de lei net. Iar dacă să zicem şcoala e închisă pentru o perioadă de o lună, suma ajunge la 2.382 de lei, pentru că se calculează în funcţie de zilele lucrătoare.

Procedura ar trebui să fie simplă. Zilele plătite de stat se dau doar unuia dintre părinţi, la cerere. Pentru asta, trebuie să depună o solicitare la angajator. Mai departe, angajatorul va cere de la stat decontarea .

Toate aceste prevederi au fost deja discutate de Guvern, există un acord asupra lor, aşa că, cel mai probabil, vor fi aprobate în şedinţa Executivului de săptămâna aceasta. Aşadar, vor putea intra în vigoare până la deschiderea noului an şcolar.

Adauga un comentariu