Actualitate

Ludovic Orban întârzie Legea bugetului pentru 2021

Publicat: 07 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban întârzie Legea bugetului pentru 2021
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban întârzie Legea bugetului pentru 2021 deoarece nu-și dorește ca actualul Parlament, unde liberalii nu au majoritate, să dezbată adoptarea proiectului de buget de stat pentru anul viitor.

Ludovic Orban a precizat că bugetul de stat va fi elaborat de actuala echipă guvernamentală, dar ar trebui votat de viitorul Parlament, care urmează să fie ales pe 6 decembrie. Convins că va obține o majoritate în noul Parlament, premierul este convins că legea bugetului de stat ar putea fi adoptată foarte ușor până la finele acestui an.

„Noi întocmim proiectul de buget. Sigur că aş prefera ca bugetul să fie votat de Parlamentul ales pe 6 decembrie, pentru că el va reflecta voinţa actuală, împrospătată a românilor, va fi o oglindă fidelă a Parlamentului ales, a opţiunilor politice actuale ale românilor. Şi chiar dacă noi întocmim proiectul de buget, dorinţa noastră este ca el să fie dezbătut de către Parlamentul nou ales”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban întârzie Legea bugetului pentru 2021: Speră într-o majoritate în noul Parlament

Bazându-se pe sprijinul USR, PNL ar urma să aibă majoritate atât în Camera Deputaților, cât și în Senat și atunci ar putea să dezbată și să voteze bugetul pentru anul viitor în scurt timp.

„Eu cred că Parlamentul, dacă se mobilizează, poate să dezbată şi să adopte bugetul până la sfârşitul anului, astfel încât să nu fim nevoiţi să intrăm în anul viitor fără buget, pentru că există perioada între Crăciun şi Anul Nou în care Parlamentul poate fi convocat şi poate dezbate legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a precizat premierul Orban.

Deranjat de modificările făcute de actual majoritate

Ludovic Orban a luat decizia tergiversării trimiterii în parlament a proiectului de lege privind bugetul pentru anul viitor în condițiile în care PSD, Pro România, ALDE și UDMR au modificat mai toate proiectele legislative importante propuse de Guvernul condus de liberali.

Este vorba, în principal, despre actele normative privind alocațiile pentru copii și cele privind majorarea pensiilor, legislația privind instituirea stării de alertă sunt doar câteva exemple de proiecte legislative care au suferit modificări majore în Parlament, ieșind total schimbate.

Neavând acum o majoritate în Parlament, PNL riscă să se trezească cu mai multe modificări făcute de actuala majoritate.

Scandal privind pensiile

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că parlamentarii social-democraţi vor să elimine articolul din OUG prin care pensiile „au fost diminuate cu 26%”.

Alfred Simonis se referă la diferența între procentul de 40% în care insistă PSD și cel de 14% de creștere a pensiilor prevăzut în rectificarea bugetară. PSD cere majorarea cu 40%, prevăzută în legea adoptată anul trecut, procent pe care liberalii susțin că nu au cum să-l atingă în contextul provocărilor economice generate de criza coronavirusului. La fel, PNL nu poate asigura nici dublarea alocațiilor, ci doar creșterea acestora și a pensiilor, în etape.

„Probabil că săptămâna aceasta vom avea rectificarea adoptată fără acel articol. Prin urmare, pensiile vor fi majorate cu 40%, conform legii în vigoare, iar Guvernul nu mai are niciun mecanism, niciun fel de tertip, prin care să încerce, oricât de mult şi-ar dori, să evite această majorare de care pensionarii României au foarte mare nevoie”, a conchis Alfred Simonis.

Adauga un comentariu