Actualitate

Ludovic Orban îşi asumă o victorie împotriva lui Florin Cîțu la alegerile interne din PNL! Președintele liberal consideră că nu este nicio problemă ca cel din urmă să fie premier la data Congresului

Publicat: 09 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban îşi asumă o victorie împotriva lui Florin Cîțu la alegerile interne din PNL Președintele liberal consideră că nu este nicio problemă ca cel din urmă să fie premier la data Congresului
Ludovic Orban și Florin Cîțu sunt certați, iar cel din urmă a declarat că îl va da afară din partid pe primul

Ludovic Orban a discutat despre votul dat în BPR de către PSD și PNL. Președintele PNL consideră că nu există nicio problemă pentru el faptul că premierul va rămâne în funcţie la data la care va avea loc Congresul. De altfel, evenimentele din ultimele săptămâni i-ar fi adus o lovitură de imagine lui Florin Cîțu.

Vă aducem aminte faptul că joi, 9 septembrie 2021, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite (BPR) s-a votat amânarea moţiunii de cenzură până după ce CCR se va pronunța asupra unui conflict între Guvern și Parlament, conflict invocat de premierul Florin Cîțu.

Ludovic Orban consideră că Florin Cîțu s-a descreditat şi va avea o mai putină susţinere în Congresul PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban consideră că păstrarea în funcţie a premierului Florin Cîțu după Congresul PNL nu îl dezavantajează. Acesta este de părere că prestaţia actualului premier din ultimele săptămâni i-au crescut șansele de a fi votat la Congres.

Întreaga mea strategie la alegerile PNL a fost una în care să mă adresez colegilor din PNL. Cine să fi știut că Florin Cîțu, fără acordul meu, va arunca coaliția în aer și va provoca o criză fără precedent.

Pe mine nu mă avantajează sau dezavantajează dacă Florin Cîțu este premier la momentul Congresului PNL. Prestațiile din ultimele 4-5 săptămâni ale contracandidatului meu au crescut șansele mele la Congres.”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban nu a votat amânarea moţiunii de cenzură

Pe de altă parte, președintele PNL a declarat că s-a abţinut la votul pentru amânarea dezbaterii moţiunii de cenzură până după pronunțarea Curţii Constituţionale a României. Ludovic Orban ar fi făcut acest lucru pentru că nu a dorit să voteze împotriva PNL dar nici împotriva Constituţiei României:

”Toți cei care au votat, au votat neținând cont de toate punctele de vedere, de jurisprudența CCR. Decizia BPR nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. În schimb, o decizie a Parlamentului poate fi atacată la Curtea Constituțională.

Dacă cineva avea răbdare, măcar colegii mei mai înfierbântaţi, să îşi aducă aminte anul 2020 şi ar fi ştiut din decizia CCR că invocarea declanşării conflictuilui juridic între Guvern şi Parlament nu poate opri moţiunea. În august 2020, ca premier, când PSD a iniţiat moţioune de cenzură, am invocat un conflict juridic. În decizia CCR, care a constatat că nu există conflict, a spus că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moţiunii de cenzură. A fost o decizie a CCR împotriva unui conflict juridic declanşat ca premier, a spus că Parlamentul a procedat corect, constituţional prin derularea procedurii moţiounii de cenzură.

Eu am spus foarte clar că nu pot să votez împotriva Constituției și împotriva colegilor mei din PNL. M-aș fi bucurat că reprezentanții PNL în BPR să voteze cum am votat și eu, dar tocmai de aceea nu am putut să votez împotriva colegilor mei din PNL. a conchis Ludovic Orban.

Moţiunea de cenzură a fost amânată după ce CCR se va pronunța asupra conflictului dintre Guvern și Parlament

Majoritatea din BPR a votat amânarea votului asupra moţiunii de cenzură până după ce CCR se va pronunța asupra presupusului conflict dintre Guvern și Parlament. Premierul Florin Cîțu a decis acest lucru şi a anunţat în urmă cu doar o zi:

Moţiunea depusă de USR-PLUS și AUR este neconstituţională. Vreau să văd dacă a încălcat statutul pentru convocarea şedinţei apoi vom vedea sancţiunile. Vă anunţ că Guvernul va sesiza CCR pentru un conflict între Guvern şi Parlament. Trebuie să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia. Deciziile de astăzi se referă la legalitate. Nu ne opunem unui partid parlamentar să aibă o moţiune de cenzură. Este rolul Parlamentului să se asigură că moţiunea de cenzură este legală. Să admiţi că ai depus nelegal nişte semnături este inadmisibil. Sesizăm CCR care este singura care ne poate spune dacă este legal (…) a declarat premierul Florin Cîțu.

Adauga un comentariu