Actualitate

LIVE VIDEO – Ludovic Orban, noi declaraţii la Guvernul României: Măsuri privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme – UPDATE

Publicat: 26 mart. 2020

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a precizat, joi, în debutul ședinței de Guvern, că misiunea Executivului este de a asigura funcționarea economiei în toate sectoarele de lucru, cerându-i în acest context ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să demareze chiar noi investiții în domeniu.

„Guvernul are ca misiune de bază să asigure funcționarea economiei. Trebuie să avem grijă de cei afectați, de cei care sunt afectați indirect din cauza restrângerilor care au apărut în consumul românilor, să avem grijă să funcționeze toate sectoarele economice”, a spus Ludovic Orban.

Premierul i-a cerut în ședința de Guvern ministrului Transporturilor să demareze noi investiții în domeniu pentru susținerea economiei.

„Ministrul Transporturilor, dl. Bode, trebuie să susținem toate investitțiile. Ba mai mult, să demarăm noi investii”, a spus Orban

În replică, Lucian Bode, ministrul Transporturilor l-a asigurat pe premier că toate lucările de investiții din transport sunt în grafic.

„Termenele pentru finalizarea investitiilor în infrastructura de transport nu se modifică, rămân în grafic”, a spus Bode.

UPDATE: „Îi mulțumesc lui Victor Costache pentru că a făcut parte din echipa guvernamentală și a contribuit la activitatea Guvernului în domeniul sănătății. Propunerea formulată către președintele României este în persoana domnului Nelu Tătaru, care a venit dintr-un punct fierbinte, din Suceava, unde a trebuit să fie prezent la fața locului pentru a lua un set de măsuri pentru stoparea răspândirii coronavirusului și funcționarea spitalului din Suceava”, a afirmat Orban.

Premierul a mai precizat că va avea o discuție cu Nelu Tătaru vineri dimineața pentru a stabili noile măsuri din domeniul sănătății pe care le vor aplica.

La rândul său, Nelu Tătaru a declarat că, în momentul de față, Spitalul din Suceava se confruntă cu o situație foarte dificilă și trebuie făcute schimbări urgente pentru a putea funcționa așa cum trebuie.

„Mulțumesc pentru încredere. Contez pe ajutorul vostru, al tuturor. Este un moment și o provocare pentru România în acest moment. Mă întorc de la Constanța, unde am putut să văd altceva decât vedeam în toată țara. Mă întorc de la Suceava, unde văd același lucru. Mă întorc de la Arad, unde văd că avem o situație care trebuie controlată. Dintre toate acestea, Suceava rămâne deosebită. Pentru a limita ce e acolo, contez pe ajutorul dumneavoastră. Mulțumesc foarte mult pentru încredere”, a spus Tătaru.

Știre inițială

În aceste momente, premierul României oferă noi declarații.

Joi, 25 martie 2020, Ludovic Orban oferă noi declaraţii la Guvernul României, în contextul pandemiei cu Covid-19.

Guvernul ar urma să aprobe în şedinţa de joi măsuri privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Executivul este pregătit să dea o ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, pentru o perioadă maximă de nouă luni.

„La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni şi atunci lucrurile vor intra cu mult mai uşor într-o normalitate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, la Realitatea Plus, că nu va fi nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru a obţine o astfel de facilitate, ci doar de o cerere către bancă.

„Propunerea a fost discutată şi cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar. Fiecare cetăţean va decide care este perioada pentru care vrea să îşi amâne ratele. (…) Detaliile le voi prezenta în ordonanţa de urgenţă pe care o voi propune mâine (joi – n.r.) în şedinţa de Guvern”, a afirmat Cîţu.

Totodată, în cadrul şedinţei de Guvern, urmează să fie adoptate mai multe proiecte de ordonanţe de urgenţă privind domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă se are în vedere acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase pentru personalul din autorităţile şi instituţiile implicate în prevenirea, limitarea şi tratarea COVID-19.

Proiectul de act normativ vizează şi reglementarea finanţării influenţelor financiare determinate de creşterile salariale pentru personalul nemedical.

Executivul urmează să completeze, printr-o altă ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Tot prin ordonanţă de urgenţă vor fi aduse completări la OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecţie socială.

În şedinţa de Guvern va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

Pe agenda reuniunii mai figurează un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, prelungirea şi prorogarea unor termene şi pentru reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României.loading...

Comentarii
  • Nu am vazut fiinte mai penibile…dupa ce ati taiat toti banii pentru investitii mai pomeniti de infrastructura???? Cine va mai crede?

Adauga un comentariu