National

Ludovic Orban rupe tacerea. Nume grele de jurnalisti in dosarul de la DNA: Mihai Gadea, Gusa si Oancea

Publicat: 18 oct. 2016
1

Deputatul Ludovic Orban a declarat, marti, ca a discutat in primavara anului 2016 cu reprezentanti ai mass-media despre campania electorala la alegerile locale, printre care s-au numarat Cozmin Gusa, Sorin Oancea si Mihai Gadea.

Ludovic Orban a fost audiat marti de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul in care este judecat pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

In sala de judecata, deputatul a recunoscut ca a avut discutii telefonice si intalniri fata in fata cu reprezentanti ai mass-media, printre care Cozmin Gusa, Sorin Oancea si Mihai Gadea, dar si cu jurnalisti de la site-uri de stiri si presa scrisa.

„In niciuna dintre discutii nu s-a vorbit nimic despre finantare ilegala, nici macar aluziv. Dimpotriva, toate discutiile au fost despre finantarea legala din postura de candidat”, a precizat Orban.

Cu referire la discutiile purtate cu Mihai Gadea, Orban a spus: „Procurorul de la DNA m-a intrebat despre anumite lucruri in privinta domnului Gadea si i-am raspuns”.

Orban este acuzat de DNA ca, la data de 1 martie, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016.

Ludovic Orban a declarat ca la data de 26 februarie 2016 a fost finalizata procedura prin care a fost desemnat candidat al PNL la Primaria Capitalei. Dupa nominalizare, Orban spune ca a demarat mai multe actiuni, mergand de la formarea echipei de campanie pana la pregatirea si mobilizarea recrutarii voluntarilor.

Deputatul a adaugat ca, desi a fost viceprimar al Capitalei, avea nevoie sa isi reactualizeze informatiile cu privire la programe, proiecte, dar si blocajele si disfunctionalitatile existente in primarie.

„Pentru a pregati un program de guvernare a Bucurestiului, mi-am fixat un plan de intalniri cu mai multe persoane, care fie lucreaza in Primaria Capitalei sau in structuri ale primariei, fie erau reprezentanti ai unor ONG-uri sau companii. Am avut sute de astfel de intalniri. De la Ioana Stoica de la RADET pana la fostul ministru Nicolae Noica sau Tiberiu Florescu, de la Facultatea de Arhitectura. Una dintre aceste persone cu care m-am intalnit a fost Tiberiu Urdareanu. Motivele sunt acelea ca Urdareanu a fost partener al Primariei Capitalei in multe proiecte. Am luat legatura cu Urdareanu dupa desemnarea mea ca si candidat la Primaria Capitalei. Discutiile pe care le-am purtat cu acesta au fost din aceasta pozitie”, a explicat Ludovic Orban.

Deputatul a afirmat ca nu il considera prieten pe Urdareanu, insa a avut cu acesta o relatie apropiata, de amicitie. De altfel, Urdareanu este cel care l-a invitat acasa pe data de 1 martie 2016, cand au discutat si despre proiecte publice nefinalizate in care erau implicate firmele omului de afaceri.

„Mi-a evidentiat multe probleme pe care le avea. Nu mi-a solicitat in niciun fel vreun ajutor pentru aceste probleme si nici eu nu m-am oferit sa-i ofer un ajutor, desi la data respectiva primar general interimar era un reprezentant al PNL, Razvan Sava. Si Urdareanu stia bine ca eu cunosc multi oameni la nivelul primariei. As fi putut sa uzez de influenta mea pentru a-l ajuta, dar nu am facut acest lucru. Am discutat despre posibila finantare a campaniei electorale de catre Urdareanu. Initiativa acestor discutii nu mi-a apartinut mie. Singura initiativa a mea a fost intrebarea pe care i-am pus-o: ‘Te gandesti daca poti sa-mi dai si mie un sut in fund?’. Pentru mine, ‘un sut in fund’ insemna un pas inainte. Era o cerere de sprijin generica, care putea sa prevada nu neaparat o cerere de finantare, ci o cerere de sprijin. Urdareanu, asa cum rezulta din discutii, se oferea sa-mi puna la dispozitie proiectul Salii Polivalente si multe alte lucruri. Sprijin insemna poate chiar sa-mi fac campanie printre angajatii firmei sale. Urdareanu mi-a cerut sa-i dau un ordin de marire. A ramas sa discutam peste o saptamana”, a mai declarat Orban.

Deputatul a relatat ca a doua intalnire cu Urdareanu a avut loc pe 20 martie 2016, iar omul de afaceri a redeschis discutia despre oferirea unei sume de bani.

„Mentionez ca nu gasesti usor oameni care sa-si finanteze campania electorala. Din acest motiv, nu am refuzat discutia pe aceasta tema. Indiferent ce am discutat cu el, eu n-as fi acceptat vreo forma de finantare ilegala. La acel moment, nu cunosteam in detaliu prevederile legii electorale, mai ales acele prevederi legate de finantare. Legea era noua, fusese schimbata in a doua parte a anului 2015. Dupa discutiile cu Urdareanu, din 20 martie pana in 11 aprilie, nu am luat niciun ban de la Urdareanu, desi acesta a facut demersuri de a ne intalni. In cadrul unei discutii telefonice, dupa ce am primit un SMS, Urdareanu a motivat invitatia de a ne intalni pentru a-mi aduce la cunostinta niste informatii ca urma sa fiu schimbat din functia de candidat al PNL”, a mai spus Ludovic Orban.

Raspunzand unei intrebari puse de procurorul de sedinta, Ludovic Orban a recunoscut ca a votat in 2015 noua lege electorala, dar fara sa o citeasca in amanunt.

Potrivit DNA, la data de 1 martie, Orban l-a contactat pe Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016.

„La 20 martie, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, asadar nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului. Acesta a mai precizat ca are nevoie de suma solicitata in aproximativ una – doua saptamani”, sustin procurorii.

DNA precizeaza ca omul de afaceri a acceptat sa efectueze plata sumei de 50.000 euro in considerarea functiei de conducere pe care Ludovic Orban o detinea in cadrul PNL si a potentialului de interventie a acestuia in domenii de interes pentru afacerile controlate de Urdareanu.

Adauga un comentariu