Actualitate

Ludovic Orban vorbește despre alegerile parlamentare: „Românii vor putea vota prin corespondență în țările unde este impusă carantina“

Publicat: 30 sept. 2020
Ludovic Orban ține un discurs
Ludovic Orban, premierul României

Premeirul Ludovic Orban vorbește despre alegerile parlamnetare. Ludovic Orban a declarat că românii vor putea vota prin corespondență în țările unde este impusă carantina. Pentru asta, Guvernul va desfăşura o campanie de informare dedicată românilor din diaspora, astfel încât aceştia să cunoască faptul că vor putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare în ţările unde nu va fi posibilă organizarea de secţii de votare din cauza restricţiilor sanitare.

„Noi am constituit de două luni de zile un grup interministerial care este coordonat de domnul Bogdan Aurescu, care lucrează cu AEP-ul şi cu toţi cei care sunt implicaţi în votul în diasporă, pentru a pregăti votul în diasporă, pentru a identifica clar ţările în care se pot organiza secţiile de votare sau regiunile“, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban vorbește despre alegerile parlamentare: „ Românii vor putea vota prin corespondență în țările unde este impusă carantina“

Premierul a adăugat că în ţările unde nu se pot organiza secţii de votare românii să se poată preînscrie pentru votul prin corespondenţă.

„În anumite ţări sunt anumite regiuni unde se pot organiza secţii şi alte regiuni unde nu se pot organiza secţii şi în funcţie de asta, vrem în cursul acestei săptămâni să avem evaluarea, să comunicăm public, astfel încât ţările unde nu se pot organiza secţii de votare să facem o campanie de informare, astfel încât să se poată preînscrie, votul prin corespondenţă“, a menționat Ludovic Orban.

Candidaţii reprezentând minorităţile naţionale termenul este 7 octombrie

Premierul a precizat că termenul de depunere a candidaturilor este 22 octombrie, iar pentru lista pe diaspora şi pentru candidaţii reprezentând minorităţile naţionale termenul este 7 octombrie.

„Noi am prelungit termenul de preînscriere până la data de 22 octombrie şi vom face o campanie către ţările unde ştim că nu va fi posibilă organizarea de secţii de votare, astfel încât să ştie toţi românii din ţările respective că pot vota prin corespondenţă“, a adăugat Ludovic Orban.

De ce alegeri au loc la data de 6 decembrie

Ludovic Orban a mai precizat de ce Executivul a stabilit data de 6 decembrie pentru alegerile ce vor urma.

”De ce data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ţii cont de două elemente constituţionale: durata mandatului parlamentar, care e de patru ani şi trebuie să ţii cont şi de termenul de 20 de zile în care preşedintele convoacă Parlamentul nou ales”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre decizia CCR privind alegerile parlamentare: ”Mi se pare ceva foarte straniu”

Prim minsitrul Ludovic Orban a spus despre decizia Curții Constituționale a României că i se pare ceva ”foarte straniu”. A explicat și de ce.

”Dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor pentru că nu vin parlamentarii la cvorum nu se poate stabili data, iar parlamentarii nu răspund de deciziile lor. Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor, cine stabileşte data alegerilor? Mi se pare ceva foarte straniu”, a mai spus premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban nu vrea să ia în considerare articolul 63 din Constituţie, care stabileşte termene clare referitor la alegerile parlamentare.

Adauga un comentariu