National

Lukoil vrea sa implice UE in dosarul de evaziune fiscala din Romania

Publicat: 15 iul. 2015
1
Grupul petrolier rus Lukoil a solicitat ajutorul Comisiei Europene pentru a putea raspunde la acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala aduse rafinariei sale din Romania, a declarat miercuri unul dintre directorii Lukoil.
Saptamana trecuta, Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari.
Vicepresedintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat miercuri ca active in valoare de pana la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Olanda si Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Mueller, care saptamana aceasta urmeaza sa se intalneasca cu o serie de oficiali de la Comisia Europeana, a recunoscut ca ‘nu exista o linie dreapta intre Comisia Europeana si un tribunalul municipal din Romania’, dar a subliniat ca acuzatiile aduse de procurorii romani sunt nejustificate.
‘Am dori sa vedem o implicare europeana in acest caz pentru ca avem un tribunal relativ minor care ia decizii uriase cu un impact nu doar asupra activelor din Romania ci si asupra activele europene. Nu credem ca este corect’, a spus Mueller. Potrivit acestuia, dosarul este unul important pentru ca Lukoil are active in valoare de noua miliarde de euro in Uniunea Europeana si Balcani.
La randul sau, presedintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov i-a scris, saptamana trecuta, o scrisoare vicepresedintelui CE Maros Sefcovic, responsabil pentru Uniunea energetica, in care cere o ‘investigatie mai deschisa, in conditiile in care activitatea stabila la rafinarie afecteaza aprovizionarea cu produse petroliere in toata Uniunea Europeana’.
Comisia Europeana a confirmat ca a primit scrisoarea venita de la Lukoil si ca investigheaza acest caz, dar nu a facut alte comentarii.
Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.
Adauga un comentariu