Actualitate

Lumea în era digitală (II)

Publicat: 13 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lumea în era digitală II

Era digitală ridică, la un nivel superior, adevărul enunțat, acum mai bine de un secol, de către Gustave Le Bon: ”Epoca modernă reprezintă o perioadă de tranziție și de anarhie”. Incertitudinea majoră care apare în acest context este că nu cunoaștem destinația tranziției și nu prea putem rezolva problema anarhiei întrucât aceste două inconveniente se manifestă la nivel planetar iar statele sunt în imposibilitate de a aplica vreo metodă de contracarare a lor. Difuzia implacabilă a populațiilor din zonele sărace ale globului către cele bogate are efectul unei invazii, în fața căreia armele și armatele lumii sunt inutile.

Până acum câteva zeci de ani, existau între statele lumii granițe fizice, pe care armatele proprii le apărau cu gloanțele. Nenumărate drame neștiute s-au consumat, de-a lungul timpului, la granițele dintre statele bogate și cele sărace. Milioane de oameni au fost împușcați sau au murit în diverse alte moduri, încercând să-și părăsească țările de origine și să ajungă în altele, spre a trăi mai bine. Piramida lui Maslow a devenit, pentru miliarde de oameni, un trunchi de piramidă care are doar etajele de la bază: nevoile fiziologice de supraviețuire și securitatea personală.

Clasica împărțire a lumii în state dezvoltate, în curs de dezvoltare și subdezvoltate devine, în noile circumstanțe, superfluă. Mirajul supraviețuirii în condiții minime de securitate personală este vectorul animă miliarde de oameni și care, probabil, într-o perioadă de timp incertă, va duce la disoluția structurilor mondiale de putere, așa cum le cunoaștem noi azi. Lupta, din ce în ce mai prezentă, a instituțiilor umanitare, pune în mișcare opinia publică într-un mod de neimaginat înainte de era digitală, sfârșind prin a determina statele să ia măsuri cu un impact greu de prevăzut pentru propria siguranță.

Taberele de refugiați au devenit un lucru obișnuit în țările Europei, care-și împart responsabilitățile în privința migrației, încercând să asimileze milioanele de imigranți prin măsuri incluse deja ca direcții de acțiune ale politicii comunitare.  Cât privește politica Statelor Unite în acest sens, amploarea și efectul devastator pentru economia americană al mulțimilor care vin dinspre țările sud-americane prin Mexic, l-au  convins pe Donald Trump să considere că cea mai bună soluție este una pe care chinezii au folosit-o împotriva invaziilor acum 2500 de ani și  a ordonat construirea unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul.

Adauga un comentariu