Magazin

Lumea se pregateste de cea mai crancena lupta. Cu natura

Publicat: 09 dec. 2011
1
Dupa un an in care distrugerile provocate de vremea extrema au fost imense, oficiali americani si avocati ai mediului isi concentreaza atentia pe impactul incalzirii globale asupra sanatatii oamenilor. Se asteapta ca vremea sa se inrautateasca de la an la an, canicula, caderile masive de ploaie, seceta, zapada excesiva, inundatiile si furtunile violente vor deveni ceva cotidian pentru intreaga lume. 
Schimbarile climatice vor avea un impact deosebit de puternic asupra umanitatii” a declarat Dr. George Luber, directorul Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, potrivit Huffington Post. 
„Trebuie sa intelegem si contextul local al acestor evenimente meteo extreme si sa ne dam seama ce impact vor avea asupra comunitatilor”, a adaugat el. 
Cresterea temperaturii globale va avea un impact asupra sanatarii publice. Calitatea aerului, calitatea apei, siguranta alimentelor, toate vor fi afectate. O atmosfera mai calda retine mai multa apa, crescand posibilitatea de a se declansa ploi torentiale masive, care pot duce la imprastierea anumitor boli. Temperaturile crescute de asemenea retin in aer toata poluare, ceea ce cauzeaza probleme respiratorii sau creste riscul transmiterii unor boli, prin insecte, boli grave, cum ar fi boala Lyme si virusul Nilului de Vest, dar nu numai. 
Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera din Statele Unite a intregistrat mai mult de 12 catastrofe naturale pe teritoriul tarii, numai in 2011, care au cauzat pagube materiale de 1 miliard de dolari. Dar se astepta ca atat numarul catastrofelor naturale cat si pabugele materiale facute sa creasca, deoarece inca nu au inceput furtunile de zapada din acest an. 
„Trebuie sa incepem sa facem anumite planificari, sa incepem sa introducem in viata noastra de zi cu zi riscurile schimbarilor climatice. Trebuie sa ne obisnuim cu ele, pentru ca vor face parte din viata noastra si nu ma refer doar la americani”, a mai adaugat Kim Knowlton, o cercetatoare care a ajutat la dezvoltarea unei unelte care cartografiaza evenimentele naturale extreme. 
Adauga un comentariu