Magazin

Lumina de la Ierusalim, un miracol? De unde vine, de fapt, Lumina Sfanta in ziua de Pasti

Publicat: 17 apr. 2014
1

In Sambata Mare, la ora 7:00 dimineata, se pecetluieste Sfantul Mormant. Se controleaza sa nu fie inauntru nimic care sa se aprinda, se pregatesc doua panglici mari, se asaza pe usa capelei Sfantului Mormant si se pecetluiesc cu ceara. Dimineata se deschid portile pentru intrare, iar lumea vine insetata. Ulitele sunt stramte, dar se aduna mii de oameni din toate colturile globului pamantesc – calugari, credinciosi simpli, ambasadori.

Citeste si: Masa de PASTE: Cum sa slabesti eficient dupa sarbatori

Fiecare credincios poarta in mana un manunchi de 33 de lumanari, dupa numarul anilor Mantuitorului, altii au doar una sau trei. Apoi patriarhul intra in Sfantul Mormant, iar doi insotitori, arhierei sau arhimandriti, raman in Capela ingerului. Acolo se roaga si asteapta acest mare dar, aceasta mare descoperire, primirea sfintei lumini dumnezeiesti.

In Sambata Mare a Pastelui, crestinii ortodocsi asista la o minune: divinitatea le daruieste Lumina Sfanta. Cel putin aceasta este povestea de peste un mileniu. Cat de adevarat este insa acest miracol? Poate fi explicat de stiinta?

Citeste si: Casa distrusa de flacari. O familie a ramas pe drumuri inainte de Paste

Ritualul din sambata de dinaintea Pastelui presupune ca Patriarhul Ortodox al Ierusalimului intra in Sfantul Mormant, unde apare focul sfant care aprinde vata intinsa pe lespede. Inainte de a intra, insa, este perchezitionat pentru a nu avea chibrituri asupra lui cu care sa aprinda focul. Patriarhul aduna vata cu mana, o pune in doua cupe de aur cu gauri iese in Capela Ingerului, prima incapere din Sfantul Mormant. Aici sunt aprinse doua buchete a cate 33 de lumanari.

Iese apoi din biserica si le arata credinciosilor adunati in fata acesteia minunea. Minunea care nu este lipsita de contestatii. Acest moment este considerat de catre ortodocsi drept cel mai important dintr-un an si a fost mentionat sporadic in cateva scrieri inainte de 1.106 si de atunci a fost documentat sistematic. In legatura cu acelasi foc sfant exista mitul ca in primele 33 de minute de cand este aprins nu arde fata sau parul oamenilor.

Citeste si: Traditii si obiceiuri in Joia Mare! Afla ce trebuie sa faci pentru a avea un an prosper

De ce ar fi fals miracolul? Ar fi fals pentru ca este vorba de banii pe care nu i-ar mai aduce daca n-ar fi crezut drept real de catre oamenii adunati acolo. Inca de pe vremea cand Ierusalimul se afla sub conducerea musulmanilor a existat o doza serioasa de scepticism asupra acestui fenomen, insa acesta era tolerat pentru ca pelerinii care calatoreau special pentru a fi martori la moment aduceau venituri consistente. Cand Ierusalimul a fost cucerit de cruciati, acestia au izgonit preotii bisericii ortodoxe si aveau sa descopere ca au luat miracolul cu ei. Mai precis, focul sfant a refuzat sa se mai arate. Absenta pelerinilor si a taxelor platite de acestia l-au convins pe regele Baudouin sa le permita preotilor ortodocsi sa revina in Biserica Sfantului Mormant, insa intamplarea a amplificat scepticismul.

Arhimandritul rus Porfirie este o sursa care alimenteaza scepticismul. El a fost trimis in secolul al XVII-lea la Ierusalim de catre Biserica Ortodoxa Rusa pentru a fonda misiunea ruseasca. In jurnalul pe care l-a tinut el mentioneaza ca preotii din Ierusalim stiu de faptul ca miracolul e o facatura.

Citeste si: Cum sa mananci de Paste fara sa te ingrasi

„Un ierodiacon care a intrat in altarul Mormantului atunci cand, dupa cum crede toata lumea, focul sfant coboara, a vazut oripilat ca focul este aprins de la o simpla lampa de icoana care nu se stinge niciodata, si astfel focul sfant nu este o minune. El insusi mi-a spus despre asta azi”, a scris Porfirie, potrivit adevarul.ro.

In 2001 si The Telegraph a incercat sa afle ce-i cu acest foc. Au aflat astfel, de la un faclier armean pe nume Soukias Tchilingirian, ca evenimentul nu mai are decat o valoarea vag simbolica data de vechie. „Nu este un miracol. Preotii greci aduc o lampa – una care a fost folosita in acest scop in ultimii 1.500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfanta. Pentru pelerinii credinciosi este un foc din rai, un adevarat miracol. Dar nu si pentru noi”, a marturisit acesta.

De ce mai persista legenda? Pentru ca preotii au nevoie de banii adusi de credinciosi, la fel si orasul are nevoie de banii turistilor, iar oamenii isi cumpara astfel un bilet spre credinta.

Poate stiinta explica acest fenomen? Poate, daca n-ar fi nimic altceva decat o farsa. Dar un istoric grec pe numele sau Michael Kalopoulos a demonstrat ca lumanarile impregnate cu fosfor alb pot lua foc de la sine. Asta pentru ca fosforul alb, in contact cu aerul umed, tinde sa ia foc spontan. In final, ramane concluzia ca cei care vor sa creada, vor crede, chiar daca este o farsa veche de secole. Ceilalti vor continua sa ignore evenimentul.

Comentarii
Adauga un comentariu