Eveniment-Social

Lumina pacii de la Betleem a ajuns la Iasi

Publicat: 19 dec. 2012
1
Ceremonia de impartire a Luminii pacii de la Betleem in Dieceza de Iasi se va desfasura sambata, 22 decembrie, la ora 11.00, in Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi, in cadrul Liturghiei care va fi prezidata de PS Petru Gherghel.
In bazilica „Nasterii Domnului” din Betleem arde mereu, inca de la inceputurile crestinismului, o lumina care-l reprezinta pe Isus Cristos, lumina lumii, lumina pacii.
Simbol al ecumenismului, „Lumina pacii” este raspandita in toata Europa cu ajutorul cercetasilor. Proiectul „Lumina pacii de la Betleem” a fost initiat de un grup de cercetasi din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece, ORF, in anul 1986, iar aceasta initiativa a ajuns la a 23-a editie in Europa.
De obicei mergea un copil pentru a aduce Lumina pacii de la Betleem in Viena, dar, din cauza conflictelor din Tara Sfanta, nu a fost posibil sa mearga un copil, insa au mers fiii directorului televiziunii publice austriece ORF, astfel traditia „Luminii pacii de la Betleem” a mers mai departe, ajungand apoi si in Romania.
Anul acesta, la ceremonia din biserica din Altlerchenfeld, in capitala austriaca, au participat tineri din peste 15 tari, aproape 1.000 de cercetasi de mai multe confesiuni: catolici, ortodocsi, protestanti si anglicani.
Patru cercetasi, dintre care trei din Dieceza de Iasi, insotiti de pr. Romeo Horvat, OFMCap, in perioada 13-16 decembrie 2012, s-au organizat intr-o caravana care la intoarcere au impartit lumina in unele centre locale de pe traseu: Arad, Deva, Sibiu, Alba-Iulia, Brasov, Slobozia si Bucuresti.
Cand cercetasii din Romania au primit Lumina pacii, au fost rugati de scoutistii din Statele Unite ale Americii ca toti cei care vor primi Lumina pacii de la Betleem sa faca o rugaciune pentru elevii care au fost ucisi recent in masacrul din Statele Unite ale Americii.
Este al 17-lea an consecutiv de cand „Lumina de la Betleem” este adusa si in Romania de cercetasi. Anul acesta, motoul proiectului „Lumina pacii de la Betleem” este: Daruieste din lumina ta si vei straluci mai mult!
Ceremonia de distribuire in Dieceza de Iasi se va desfasura in catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iasi, la 22 decembrie 2012, incepand cu ora 11.00, celebrare la care sunt asteptati tineri cercetasi, si nu numai, din toata Moldova.
Luand Lumina de la Betleem cu ei in centrele proprii, ea va fi distribuita in diferite parohii si centre locale Scout. In zilele care vor urma, tinerii vor vizita diferite centre de ocrotire, institutii medicale sau de educatie, in care vor oferi acest simbol insotit de un mesaj specific. Cercetasii au misiunea de a duce mai departe „Lumina pacii”, mai ales in casele unde se traieste in „intuneric” din cauza saraciei, a singuratatii, a bolilor sau a lipsei de credinta. In preajma Craciunului, prin „Lumina pacii”, se doreste transmiterea unui mesaj de pace in comunitati, in familii si in viata fiecaruia prin pruncul Isus, care este semanatorul pacii in lume.
Adauga un comentariu