Eveniment-Social

Luna august vine cu noi surprize pentru spectatorii Ateneului Național! Unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc va avea loc la Iași

Publicat: 03 aug. 2022
Print program luna august
Luna august vine cu noi surprize pentru spectatorii Ateneului Național din Iași

Ateneul Național din Iași anunță, în luna august 2022, un program cultural-artistic variat, adresat copiilor, dar și adulților. De asemenea, luna august este dedicată, prin excelență, unicului festival ce promovează exclusiv filmul autohton, intitulat „Serile filmului românesc”, găzduit pentru al 13-lea an consecutiv la Iași. Marele actor Marcel Iureș este invitatul special din acest an

„Serile filmului românesc” (SFR) vor avea loc la Amfiteatrul Palas. În cadrul SFR vor fi difuzate o serie de scurtmetraje, dar și pelicule românești.

Afis cu Marcel Iures
Unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc va avea loc la Iași

Cum arată programul artistic în luna august

Afiș “Serile Filmului Românesc”
Ateneul Național din Iași anunță, în luna august 2022, un program cultural-artistic variat

Ultima lună de vară debutează la Ateneul Național Iași cu o serie de spectacole îndrăgite de cei mici și de cei mari.

Începând cu data de 3 august 2022, ora 16:00, vernisajul „In memoriam Ion Dichiseanu” va fi disponibil publicului larg, urmând ca la 18:30 să ruleze filmul „Regele Mihai: Drumul către casă”. Pe 4 august, vor avea loc două lansări, cartea „Adevărul, mai frumos ca legenda” și CD-ul „Ion Dichiseanu: amintește-mi clipa”. Mai departe, între 5 și 9 august, filme ca „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Balaur” sau „Pacificatorul” vor rula în sălile Ateneului. Proiecția de film „Grota” va rula de patru ori luna aceasta, bucurând sufletele ieșenilor.

Este important de precizat că echipa Ateneului Național Iași va juca în deplasare, în perioada 11–15 august, dar se va întoarce la timp pentru a susține memorabilul spectacol de teatru „Insomniacii”, în regia Ericăi Moldovan.

Festival unic, organizat la Iași

Print program “Ateneu în turneu“
Echipa Ateneului Național Iași va pleca în turneu, la mare

Iașul se transformă în epicentrul cinematografiei și în acest an, găzduind unicul festival dedicat exclusiv cinematografiei autohtone, „Serile Filmului Românesc”.

Scurtmetrajele autohtone au impresionat dintotdeauna publicul, iar regizorii români au fost apreciați de către critici din toate colțurile lumii.

„Serile de film românesc” se vor desfășura în perioada 3–7 august 2022, rulând filme-capodoperă și producții în premieră.

Actorul Marcel Iureș va veni la Iași ca invitat special, cinci dintre filmele în care acesta a jucat rulând pe marele ecrane din locaţiile SFR, în cadrul secţiunii Retrospectiva Marcel Iureş. Totodată, SFR propune și documentare despre personaje românești care s-au remarcat pe parcursul anilor prin munca și perseverența lor.

Născut pe 2 august 1951, la Băileşti, Dolj, Marcel Iureş este recunoscut pentru rolurile din teatru şi film, fiind recompensat de două ori cu titlul de cel mai bun actor de teatru din România. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1978 şi, în prezent, este recunoscut şi apreciat, în egală măsură, pentru cariera în cinema, dar şi pentru ceea ce înseamnă în teatrul românesc.

Marcel Iureș a fost pe acelaşi platou de filmare cu Johnny Depp, Orlando Bloom şi Keira Knightley, odată cu filmările pentru „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii”. În filmul „Gool!/Goal!” a jucat alături de fotbaliştii Zinedine Zidane, Raúl González şi David Beckham.
Adauga un comentariu