News Flash:

Luna viitoare Moldova Tricotaje trimite 100 de oameni in somaj tehnic

3 August 2000
1094 Vizualizari | 0 Comentarii
•Exporturile nu scutesc unitatea de probleme financiare

La Moldova Tricotaje, situatia nu este cu mult mai diferita de cea intalnita zilnic in industria romaneasca. Blocaje financiare, datorii enorme la furnizori si bugetul de stat, acestea sunt marile probleme cu care se confrunta si intreprinderea, care, culmea (!), exporta peste 90% din productie. La ultima negociere a contractelor colective de munca, nu s-a reusit o crestere substantiala a veniturilor, intrucat situatia financiara a intreprinderii nu permite acest lucru. Intre castigurile pe care le-a obtinut sindicatul sunt, in opinia presedintelui Sindicatului Liber Moldova Tricotaje, mentinerea primei de vacanta pentru salariati si obtinerea sporului de fidelitate.

Salariul minim de la Moldova Tricotaje este cel mai bun de pe ramura

Mihai Holban, presedintele Sindicatului Liber Moldova Tricotaje (afiliat la CNSLR Fratia), nu este foarte multumit de rezultatele negocierilor care au avut loc luna trecuta. Contractul colectiv de munca este aproape de stadiul semnarii, iar cei 1305 salariati vor beneficia in primul rand de pe urma negocierilor de o crestere a salariului minim: "La Moldova Tricotaje, salariul minim era si inainte de negociere unul dintre cele mai bune de pe ramura din Iasi, de 840.000 de lei net, plus sporurile. La ultimele negocieri s-a obtinut o crestere de 35.000 de lei la care se adauga o majorare de 20%. S-a ajuns la un salariu minim de 1,050 milioane de lei, la care se adauga sporurile". El este de parere ca unul dintre marile castiguri la negocieri este mentinerea primei de vacanta in produse, in valoare de 300.000 de lei, cu care conducerea nu a fost de acord la inceputul negocierilor. Pentru ca pe piata de confectii ieseana a aparut concurenta, conducerea unitatii Moldova Tricotaje a aprobat si acordarea sporului de fidelitate pentru cei care raman la intreprindere, spor intre 3% si 7%.

In toamna acestui an, vor pleca 100 de salariati

In luna septembrie a acestui an, dintre cei 1.305 salariati pe care ii are acum Moldova Tricotaje, vor pleca in somaj tehnic 100. O alta problema legata de structura personalului este varsta relativ inaintata a celor care compun colectivul de la Moldova Tricotaje. "Media de varsta este de 47 de ani, iar dupa noile reglementari legale, la anul se vor pensiona femeile care au o varsta de 50 de ani si o vechime de 32 de ani. Atunci se va face, probabil, o intinerire a fortei de munca", a mai declarat Mihai Holban. Acesta sustine ca, desi in ramura confectiei usoare au aparut multe mici intreprinderi care lucreaza in sistem lohn, muncitorii care depasesc varsta de 40 de ani gasesc foarte greu un loc de munca: "Faptul ca acest sector s-a dezvoltat destul de bine in ultimii ani nu inseamna ca persoanele care au o anumita varsta isi gasesc foarte usor de munca. Aici se mai pune si problema seriozitatii firmelor private, care promit mult si nu prea se tin de cuvant".

Avansul pentru luna iulie a intarziat deja cu o saptamana

Ca si celelalte societati, Moldova Tricotaje se confrunta cu blocajele financiare. Exporturile detin peste 90% din ponderea productiei, partenerii principali provenind din Germania, Italia si Statele Unite ale Americii. Produsele fac fata exigentelor cerute de piata externa, chiar daca sunt realizate cu o tehnologie veche din anul 1964. Blocajele financiare determina de multe ori decalarea termenelor de livrare a produselor, iar aprovizionarea este ingreunata de intarzierea platilor. Cu toate acestea, avansurile pentru luna iulie au fost decalate. Desi ziua de plata este 26 a fiecarei luni, nici pana ieri, banii nu ajunsesera la salariati. Moldova Tricotaje lucreaza cu materie prima din afara granitelor, cu bumbac si tricot din Turkmenistan. Liderul sindicatului Moldova Tricotaje sustine ca managerii unitatii fac eforturi disperate pentru a tine intreprinderea pe linia de plutire: "Interesul conducerii pentru ca unitatea sa mearga este vadit. Insa, cele mai multe dintre problemele pe care le are de rezolvat tin de starea economiei in general". Mihai Holban este de parere ca avantul exporturilor, inregistrat anul acesta si anuntat de premierul Mugur Isarescu, se poate simti si la Moldova Tricotaje. Liderul sindicatului crede ca intreprinderea ar avea mai multe sanse de a se pune pe picioare daca s-ar retehnologiza. Specialistii sunt buni, insa calitatea produselor se obtine cu greu, cu aparatura uzata moral si fizic.

SC Moldova Tricotaje SA a fost, in perioada anterioara anului 1989, una dintre cele mai mari intreprinderi din ramura industriei usoare. Acest sector aducea in acea perioada 30% din valuta provenita din exporturi. In 1990, intreprinderea avea un numar de 4.500 de angajati la Iasi si alti 500 la o subunitate din Hirlau. In prezent, aceasta plateste 1.305 angajati, dintre care 100 vor intra in somaj tehnic, incepand cu luna septembrie a acestui an. Moldova Tricotaje a fost privatizata in 1994 prin metoda MEBO, salariatii preluand actiunile societatii. Datoriile societatii se ridica la peste 200 de miliarde lei, la furnizori si bugetul de stat. Din cauza unui credit contractat pentru importul de materie prima in 1996-1997, Moldova Tricotaje se afla si pe lista Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). Fondul de salarii este de 2,4 miliarde lei, plus viramentele de 3 miliarde lei. Sperantele salariatilor de la Moldova Tricotaje stau in exporturi, peste 90% din productie fiind contractata de parteneri din Germania, SUA si Italia.

Alex LIVADARU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014448 (s)