News Flash:

Luni începe bacalaureatul

12 Februarie 2010
1359 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 200.000 elevi repartizati în 1.141 centre vor sustine, de luni pana miercuri, proba orala la Limba si literatura romana pentru bacalaureat, acest examen începand, pentru prima data în ultimele decenii, în timpul anului scolar. Prima sesiune a examenului de bacalaureat în 2010 începe, luni, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba si literatura romana. Pentru sustinerea probei s-au înscris 204.708 elevi, repartizati în 1.411 centre de examen. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, pentru 15 februarie au fost repartizati 83.233 candidati, pentru 16 februarie - 75.689 de elevi, iar pentru 17 februarie - 45.778. Opt elevi au solicitat recunoasterea/echivalarea probei, întrucat detin un certificat de competenta lingvistica în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educatiei. Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna va avea loc între 17 si 19 februarie 2010.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba romana, respectiv în limba materna cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala în maximum 10-15 minute. Candidatii vor intra în sala de examen în ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa. Fiecare candidat prezinta comisiei documentul de identitate. Comisia de bacalaureat verifica identitatea fiecarui candidat. Elevii nu au voie sa aiba asupra lor manuale, dictionare, notite, însemnari, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul/comunicare. In caz contrar, elevii vor fi eliminati din sala. La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora în fata comisiei, cate 10 - 15 minute. Rezultatul obtinut de fiecare candidat la aceste probe nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala în limba romana, respectiv în limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori. Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba romana, respectiv în limba materna ale candidatului si se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului. Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, însa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ministerul educatiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019660 (s)