Securitate

Lupta cu hackerii deschide portite pentru virusi

Publicat: 26 mai 2011

Calculatoarele fara un antivirus sunt ca pestii raniti in apa: atrag imediat atentia „rechinilor”, care au obiceiul sa se hraneasca cu informatii confidentiale. Asa se explica faptul ca statisticele legate de numarul atacurilor cibernetice este in continua crestere, pentru platformele mobile.

„Fata de anul 2010, in acest an amenintarile pentru platformele mobile se vor dubla. Malware-ul este trimis de pe platformele Android”, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte online, Stefan Tanase, cercetator senior Kapsersky Lab. Acesta spune ca, indiferent de pe ce platforme vin amenintarile, la nivel mondial, sunt foarte multe companii care au cazut victime hackerilor.

Numai in Marea Britanie, pierderile se ridica la 27 miliarde de lire sterline, din care 2,2 miliarde au fost prejudiciu facut institutiilor statului, restul de 24,8 miliarde lire, companiilor private. Pentru Romania nu exista astfel de cifre.

Pentru problemele de malware deja au aparut solutii de securitate. Una dintre acestea a fost lansata chiar marti de catre BitDefender, numita Mobile Security, in varianta beta. Aceasta este functionala pe telefoane si tablete ce folosesc platforma Android. Noul produs este bazat pe tehnologia de scanare „in the cloud” si detecteaza toate tipurile cunoscute de malware pentru Android, fara sa solicite in exces bateria telefonului.

Dezvoltare cu doua taisuri

„Sistemul de operare Android deschide multiple posibilitati dezvoltatorilor de aplicatii. La fel cum si noi am beneficiat de aceste avantaje, atunci cand am dezvoltat Mobile Security, si hackerii se bucura de aceleasi posibilitati. Aceasta este explicatia faptului ca troienii de Android s-au raspandit exploziv, regasindu-se pana si in Android Market. Desi au fost inlaturati, optiunea de a instala aplicatii nesemnate inca exista si creeaza o serie de probleme de securitate”, a declarat Bogdan Dumitru, sef tehnic al BitDefender.

Statistici „de milioane”

In primul trimestru al acestui an, Kaspersky a depistat aproximativ 255 milioane de atacuri venite de pe Internet. Tradus la un nivel mult mai redus, au fost cam 33 de atacuri pe secunda. „90% dintre aceste atacuri vin din tarile din top 10. Pe primul loc se afla SUA ,ca tara de provenienta, cu o rata de 28%, urmata de Rusia, cu 17%, si Olanda, cu 12%”, a mai declarat Tanase.

Daca vorbim de amenintari locale, adica cele provenite de pe stick-uri de memorie sau de pe e-mail, acestea au fost si mai numeroase decat celelalte. In primele trei luni ale anului, ele s-au ridicat la 413 milioane de atacuri, adica aproximativ 53 pe secunda.

Daca ne uitam la topul celor mai sigure tari din lume, dn punct de vedere al atacurilor cibernetice, pe primul loc este Japonia, unde rata de succes a acestora este de doar 6,3%. Aceasta este urmata de Germania, cu 9,2%, si Elvetia, cu 9,6%. Tarile slab dezvoltate sunt cele mai usoare tinte. Sudanul este la coada clasamentului, cu o rata de succes a atacurilor de aproape 70%, urmata de Bangladesh 64,33%, si Irak, cu mai bine de 62%.

„In schimb, daca vorbim de vulnerabilitati, Abobe ocupa primele 3 locuri ale vulnerabilitatilor, urmata pe locurile 4 si 5 de Java”, a mai spus Tanase.loading...

Adauga un comentariu