International

Lupta impotriva celei mai periculoase boli, in impas. Numarul cazurilor a crescut cu 2 milioane: „Nu ne aflam in directia cea buna”

Publicat: 19 nov. 2018
1

Lupta impotriva uneia dintre primele cauze de mortalitate in lume, stagneaza in conditiile in care 219 milioane de cazuri de malarie au fost inregistrate din 2017, reprezentand cu 2 milioane mai mult decat in anul precedent, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) publicat luni.

"Trebuie sa schimbam directia", a avertizat directorul-general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Nu ne aflam in directia cea buna pentru a ne atinge obiectivele", si anume "sa reducem cu 40% incidenta malariei si mortalitatea asociata acestui flagel comparativ cu nivelul din 2015", a adaugat el.

"In primul rand unele tari cele mai grav afectate de paludism au raportat o crestere a cazurilor (…) iar in al doilea rand nivelul de investitii in lupta impotriva paludismului ramane ineficienta", a subliniat responsabilul ONU.

Majoritatea celor 219 milioane de cazuri de malarie din 2017 (200 milioane, 91%), au fost inregistrate in Africa, iar cele zece tari din acest continent cele mai grav afectate "ar fi inregistrat 3,5 milioane de cazuri de malarie in plus fata de 2016", potrivit OMS.

Printre acestea se afla Nigeria, Madagascar, Republica democratica Congo (RDC) si Uganda.

Malaria, transmisa de tantarii infectati, este vinovata de peste 435.000 de decese pe an, majoritatea in Africa.

"Faptul ca un copil cu varsta de sub 5 ani moare la fiecare doua minute de aceasta boala, evitabila si vindecabila, este inacceptabil", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS pune in chestiune "accesul la utilizarea interventiilor si mijloacelor antimalarie esentiale" si considerate "insuficiente". Totusi, investitiile in cercetare au atins 588 de milioane de dolari in 2016, reprezentand 85% din nevoile anuale estimate.

"In 24 din cele 41 de tari unde malaria face ravagii si care depind cel mai mult de finantarile externe pentru a combate paludismul, nivelul mediu de finantare disponibil de persoana risca sa scada in perioada 2015-2017, comparativ cu  2012-2014", deplange OMS.

"In paralel, ne confruntam cu o rezistenta continua a parazitului la medicamente antimalarie si cu o rezistenta a tantarului la insecticide, fapt ce ameninta progresele viitoare", avertizeaza raportul OMS.

Adauga un comentariu