Eveniment-Social

Lupta stransa pentru societatea de apasi canalizare

Publicat: 01 sept. 2013
1

@ Consilierii locali au fost de acord cu decizia ca municipiul Pascani sa nu se afilieze asociatiei de apa si canalizare ARSACIS si sa infiinteze o comisie care sa negocieze regulamentul intocmit de catre societatea judeteana

In sedinta ordinara de Consiliu Local care a avut loc vineri alesii locali au dezbatut cateva zeci de minute proiectul privind afilierea Pascaniului la asociatia de apa si canalizare ARSACIS si au purtat discutii contradictorii cu reprezentantii acesteia. In acest context, primarul Dumitru Pantazi si-a aratat nemultumirea fata de asociatia judeteana ce gestioneaza serviciile de apa si canalizare. „Suntem in derulare cu o investitie la care nu s-a terminat de achitat creditul de 4 milioane de euro. S-au achitat abia doua rate. Din discutiile purtate cu cei din asociatia judeteana nu mi s-au dat raspunsuri la o serie de intrebari. Vor prelua si creditul respectiv? Sunt o serie de lucruri la Prest Serv Apa Pascani despre care nimeni nu stie ce se intampla cu ele si nimeni nu face nici o referire. Odata cu preluarea serviciului local de ARSACIS ce se va intampla cu creditul, pierderile si altele? De aceea am considerat ca mai bine ar fi sa facem aceasta comisie care sa clarifice o serie de probleme”, a declarat primarul Dumitru Pantazi.

„Initiativa noastra de a invita Pascaniul sa faca parte din ARSACIS a fost reactualizarea masterplanului judetului. In acest document este inclus si municipiul Pascani. Aceasta aderare nu are legatura cu preluarea serviciului de apa si canal de catre operatorul iesean. Este cu totul alta discutie. Daca nu se va adera la ARSACIS atunci municipiul Pascani va fi scos din POS Mediu 2. Am venit si v-am prezentat problema iar dumneavoastra decideti. Daca nu veti fi de acord noi avem facut un plan in care Pascaniul nu este inclus. Decizia va apartine”, s-a adresat reprezentantul ARSACIS, Paul Benesch.

Edilul sef a luat explicatiile reprezentantului ca fiind un santaj. „Trebuie clarificata o serie de probleme ce tin de patrimoniul serviciului pascanean. De asemenea trebuie sa stim cum se vor face majorarile de pret la apa in cazul afilierii la asociatie. Cine va achita datoria de 4 milioane de euro? Se vrea preluarea serviciului de apa si canal care este profitabil si noi ramanem cu datoriile societatii? Asa cum ati pus problema, mie cel putin, mi se pare un santaj. Va amintesc ca si dumneavoastra aveti probleme cu partea de finantare din cauza ca nu ati clarificat problema garantiilor. Cum adica? Fondurile europene vor veni doar la Iasi? E vorba despre un concurs de proiecte pana la urma. Sunt de acord ca este importanta aceasta asociere dar trebuie analizata bine nu prin forta si santaj. Trebuie gasite solutii de a veni in asociatie dar nu oricum”, a declarat primarul Dumitru Pantazi in plenul sedintei.

Intrebari fara raspuns

Prezent la Pascani, reprezentantul iesean a fost interpelat de consilieri cu o serie de intrebari importante in toata aceasta ecuatie, in schimb raspunsurile au intarziat sa apara. Consilierul local PSD Bogdan Alexa a ridicat problema salariatilor. „La fel cum spunea domnul primar, sunt multe intrebari care nu au raspuns. Cine garanteaza locurile de munca a actualilor salariati de la Prest Serv Apa in eventualitatea acestei asocieri. Sunt atatea familii care ar avea de suferit daca ar fi facute restructurari de personal. Nu cred ca preluarea se va face cu tot personalul. Uitati ce s-a intamplat cu Harlau. S-a diminuat numarul de oameni odata cu aceasta asociere”, a intervenit consilierul local PSD, Bogdan Alexa. Raspunsul a venit partial, fiind luat in calcul doar personalul operativ. De asemenea, alesii pascaneni au precizat faptul ca normal ar fi ca Pascaniul sa primeasca mai multe drepturi de vot in cadrul asociatiei comparativ cu celelalte comune, mai ales ca partea de contributie este incomparabila. In schimb, aceasta initiativa a fost respinsa de catre Benesch.

Adomnitei a renuntat la presedintie de frica ANI

Consilierii locali au ridicat o serie de suspiciuni si cu privire la presedintele asociatiei, Cristian Adomnitei iar spre surprinderea lor au constat faptul ca la ora actuala ARSACIS-ul nu are desemnat un sef. Potrivit lui Benesh, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, a renuntat la functie de teama ca ANI l-ar putea gasi incompatibil. Secretarul Mircea Zuzan a atacat atitudinea liderului CJ. „Nu mi s-a parut buna atitudinea domnului Adomnitei de a-i constrange pe primarii din comunele arondate sa mearga la ARSACIS, in caz contrar existand posibilitatea sa ramana fara buget. Singurul primar care a avut curaj sa nu mearga si-l admir pentru asta a fost cel din comuna Todiresti (Vasile Buzatu – n.r.). A spus ca merge la ARSACIS numai cand accepta si municipiul Pascani. Restul primarilor, de frica, au semnat cu totii. Dumneavoastra spuneti practic ca protocolul este tabu si singura solutie este sa intram cu totii. Nu e chiar asa. Eu as merge cu negocierile la sange, dar comisia va decide la final”, a spus in plenul sedintei secretarul Primariei, juristul Mircea Zuzan.

Consilierul local Vasile Plesca a atras atentia asupra nesigurantei financiare a celor de la ARSACIS. „Initial s-a discutat ca la Pascani se vor investi 25 milioane de euro, apoi s-a ajuns la 12 si, din sursele mele, am inteles ca acum se discuta de 9 milioane de euro. Cat se va investi pana la urma in Pascani?”, a intrebat, fara sa i se raspunda, consilierul PSD Vasile Plesca. In cele din urma s-a stabilit componenta comisiei, fiind vorba despre consilierii Vasile Plesca, Vasile Haldan, Marius Pintilie, Ioan Ionita impreuna cu secretarul Primariei Mircea Zuzan, primarul Dumitru Pantazi si dir. ec. Prest Serv Apa Elena Guzga si directorul Pres Serv Apa Ioan Prisecaru. Comisia respectiva va incerca sa schimbe unele criterii din protocol.

Adauga un comentariu