Scena artistica din Romania

Lupte antice reconstituite la malul marii. Dacii si romanii au pus in scena un festival tematic

Publicat: 30 iun. 2015
3

La doi pasi de plaja salbatica de la Corbu, 30 de voluntari au adus atmosfera din antichitate in zilele noastre. Dacii s-au infruntat cu romanii, gladiatorii s-au luptat pe viata si pe moarte, iar nimfele au pus in scena dansuri mistice, asa cum faceau stramosii cu peste 2000 de ani in urma.

Crixus, sau Lucian Costache pe numele lui adevarat, s-a indragostit anul trecut de istorie. A hotarat sa ia parte la cat mai multe manifestari care au ca tema Dacia si istoria neamului lui Decebal si Burebista, iar acum este unul dintre cei mai apreciati „gladiatori” din tara.

Lucian Costache, voluntar – gladiator: Cel mai mare a fost la Roma, cel mai mare festival, Natali di Roma, si ne-am prezentat si noi cu o trupa de 27 de oameni. Pe parcurs am invatat si mai multe lucruri istorice, care nu se prezinta prea mult in scoli, istorie ascunsa sa zic asa.

El este unul din zecile de voluntari care a participat la festivalul antic Dacia – Casa Noastra, aflat la prima editie, chiar langa plaja de la Corbu, potrivit digi24.ro.

Octavian Manu, presedintele Asociatiei DaciaCasa Noastra: Nu avem pauza, majoritatea oamenilor pe care ii vedeti aici sunt voluntari, ei se pregatesc mai multe ore pe zi. Este o pregatire continua, de la facut arme, echipamente, antrenamente, dansuri.

Un moment asteptat de toti a fost lupta gladiatoarelor, singurele din Romania care pot realiza o astfel de demonstratie.

Roxana Sava, voluntara – gladiatoare: Noi nu am avut coregrafie, pentru ca suntem doua lenese si nu tinem minte nimic si fiecare lupta a noastra e unica. Cum a fost si aceasta, nu stiam cine pierde.

Ana Borbocea, voluntara – gladiatoare: Nu toata lumea poate sa se lupte cu arme, sa invete cum sa se apere. E un fel de arta, un ring de dans al armelor.

„Sunt foarte surprins, mi se pare un spectacol foarte frumos, foarte distractiv”, a spus un turist.

Punctul culminant a fost atins odata cu lupta dintre daci si romani. Oastea dacica a iesit invingatoare.

Spre final, tensiunea a disparut cu ajutorul nimfelor si dansurilor mistice.

Dupa demonstratii, curiosii au ramas sa traga cu arcul, sa vada tehnica militara si sa admire vasele de ceramica tipice antichitatii.

Adauga un comentariu