Actualitate

Macel de nedescris in lumea afacerilor imobiliare. Cele mai bune terenuri din Iasi sunt in centrul disputei – FOTO

Publicat: 26 apr. 2015

@ O armata de avocati si juristi s-a pus in miscare @ Unii dintre cei care sunt implicati in afacere vor sa cumpere terenurile cu 32,8 de euro pe metrul patrat @ Asta in conditiile in care in aceasta zona s-au vandut suprafete si cu 300 euro pentru un metru patrat

Ramasitele falimentare ale ceea ce insemna pana acum unul dintre cele mai ambitioase proiecte rezidentiale din municipiul Iasi reusesc sa incinga spiritele printre afaceristii ieseni. Disputa a luat nastere in urma falimentului firmei Shiran Constructii SRL, societate care are in spate niste afaceristi evrei si care apucase sa anunte ca va investi in Iasi circa 200 milioane euro. Se intentiona construirea unui turn de afaceri cu 19 etaje pe aleea Sadoveanu in Copou (Royal Tower), a unui cartier rezidential in apropiata vecinatate a turnului si a unui bloc de lux lânga Crucea lui Ferentz.

Ramasitele primelor constructii incepute si nefinalizate ridicate in cadrul acestor proiecte se vad si astazi in zonele indicate mai sus. Din cauza unor certuri intervenite intre asociati insa proiectele au incetat ca si activitatea firmei de altfel. In aceste conditii, in luna aprilie a anului 2014 magistratii Tribunalului Sindic au pronuntat o decizie de faliment. La scurt timp dupa aceea, lichidatorul judiciar desemnat de magistrati sa se ocupe de acest dosar de faliment si anume Alfa&Omega Insolv IPURL a anuntat ca a primit din partea unei societati comerciale o oferta de achizitie a celor mai importante proprietati imobiliare ale SC Shiran Constructii SRL fiind vorba bineinteles de cele situate in Copou pe aleea Sadoveanu.

Este vorba in special de terenuri ocupate partial de constructii in suprafata totala de 20.800 metri patrati. Proprietatea imobiliara este divizata in 6 loturi din care unul cu o suprafata ceva mai mare de 16.384 metri patrati, unul ceva mai mic in suprafata de 14.978 metri patrati pe care se afla, de asemenea, constructii, o parcela de 1.232 mp, o parcela de 1.064 metri patrati si inca doua parcele de cate 921 metri patrati. Oferta de cumparare a venit din partea firmei Condor Rezidential SRL la data de 5 februarie 2015 care s-a aratat dispusa sa ofere un pret de 1 milion de euro pentru bunurile enumerate mai sus.

Afacere blocata

O luna mai tarziu a fost organizata o licitatie de vanzare a bunurilor care a fost insa adjudecata de o alta societate comerciala decat cea care facuse oferta. Licitatia a fost adjudecata de firma 3 Of Music SRL care dupa cum ii spune si denumirea deruleaza afaceri in domeniul artistic. Potrivit unor surse firma este controlata de afaceristii din jurul companiei Roton. SC 3 Of Music SRL a oferit un pret de 1.140.000 euro incluzand TVA. Numai ca in ciuda vitezei cu care s-a derulat procedura de vanzare pana acum aceasta nu poate fi finalizata. Lichidatorul judiciar spune in raportul de activitate depus la dosarul de faliment ca tranzactia nu poate fi finalizata deoarece un alt afacerist iesean cunoscut in domeniul imobiliar a deschis un proces in justitie care blocheaza vanzarea. Lichidatorul judiciar a anuntat ca tranzactia se va incheia in momentul in care magistratii vor da o solutie definitiva in dosarul deschis de Cihodaru la Judecatorie, dosar care are numarul 9451/245/2015. De precizat ca si Cihodaru are proprietati in vecinatatea terenurilor detinute de Shiran Constructii. De altfel, Shiran a cumparat o parte din terenuri de la Bogdan Cihodaru sau de la rudele sale. Contactat telefonic de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Bogdan Cihodaru a spus ca demersul facut in justitie nu trebuie sa duca neaparat la blocarea tranzactiei imobiliare asa cum sustine lichidatorul. „Eu nu cred ca vanzarea s-a blocat din cauza procesului deschis de mine. Eu am contestat chestiuni legate de Planul Urbanistic din Zona. Nu stiu daca pretul de 32 euro pe metru patrat cu care se vinde este mult sau putin. Nu vreau sa ma pronunt”, a spus Bogdan Cihodaru.

Totusi vanzarea acestor proprietati la acest pret nu acopera datoriile Shiran. Potrivit tabelului creditorilor Shiran Constructii SRL, valoarea datoriilor societatii se ridica la 52.128.860 lei. Cel mai mare creditor este cabinetul de avocatura Ciurtin Adrian Cristian, din Bucuresti, care revendica suma de 626.422 lei. Statul roman are de recuperat taxe si impozite neachitate in valoare de 28.308 lei, iar municipalitatea revendica taxe locale in valoare de 113.869 lei.

Comentarii
Adauga un comentariu