News Flash:

Macel de Sarbatori

6 Decembrie 2002
840 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sacrificarea porcilor se face numai sub control sanitar veterinar •Efectuarea examenul trichineloscopic este obligatorie Inspectorii sanitar veterinari estimeaza ca peste 100 mii de porci din gospodariile populatiei si din unitatile zootehnice vor fi sacrificati pentru Sarbatorile de Iarna. Conform legislatiei, sacrificarea porcinelor se face numai sub control sanitar veterinar, evitandu-se astfel aparitia unor imbolnaviri in randul populatiei. Medicii veterinari au obligatia de a efectua examenul clinic al animalului si expertizarea sanitar veterinara a carnii. "Indiferent daca porcii sunt sacrificati pentru consumul familial sau pentru comercializare, examenul clinic se face obligatoriu. Daca medicul constata vreo boala, carnea va fi sechestrata pana la definitivarea analizelor de laborator. De asemenea, obligatoriu, la orice porc sacrificat, se face examen trichineloscopic. Acesta este gratuit pentru detinatorii particulari de animale, iar agentii economici vor plati contravaloarea analizei. Examenul trichineloscopic se poate face in circumscriptiile sanitar veterinare unde exista aparatura necesara. Populatia se poate adresa medicilor veterinari din piete, circumscriptii sau chiar la Directie pentru efectuarea analizelor la carnea de porc pe care o cumpara", a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare. Tot personalul sanitar veterinar din sectorul privat sau de stat a fost instruit pentru examenul trichineloscopic. Cazuri de trichineloza Trichineloza este o boala parazitara foarte grava ce afecteaza mai multe specii de animale domestice, salbatice si omul. La animale, trichineloza are o evolutie asimptomatica, iar la om aceasta este foarte grava. Boala debuteaza brusc, cu febra de 40 de grade, frisoane, cefalee, dureri orbitale si abdominale, ameteli, transpiratie, iar decesul poate surveni in 24-48 de ore. Daca in anul 1983 in Romania erau inregistrate 217 cazuri de trichineloza, in anul 1993, numarul acestora a ajuns la 3649. Inspectorii sanitar veterinari sfatuiesc populatia sa nu cumpere carne de porc fara ca aceasta sa aiba efectuat examenul trichineloscopic. In anumite zone ale municipiului si judetului Iasi exista comercianti clandestini care sacrifica unele cabaline a caror carne o vand la un pret destul de mic. Carnea de cal are o culoare asemanatoare cu cea de vita, drept pentru care cumparatorul este pacalit foarte usor. (M.O.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1361 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032737 (s)