Actualitate

„Măcelarul din Mariupol” se justifică pentru atrocitățile comise. „Forțele armate ruse, pornind doar de la principii umane…”

Publicat: 05 apr. 2022
măcelarul din Mariupol
Generalul Mihail Mizințev este răspunzător pentru atrocitățile comise în Mariupol, dar și în orașul sirian Alep, în urmă cu 5 ani

Generalului rus Mihail Mizințev, cunoscut și drept „măcelarul din Mariupol”, ar fi responsabil pentru bombardarea maternității și a teatrului în care se adăposteau peste 1000 de civili. De numele ofițerului superior sunt legate și atrocitățile comise în orașul Alep din Siria. Mai mult, generalul Mizințev le-a transmis militarilor ucraineni din Mariupol să depună armele pe 5 aprilie, promițându-le că vor fi lăsați să plece înspre zonele controlate de Kiev.

Imaginile cu orașul-port Mariupol distrus de bombardamentele rusești amintesc de orașul sirian Alep, transformat în ruine în urmă cu 5 ani. Ei bine, nu este o coincidență, deoarece potrivit oficialilor militari ucraineni, în spatele acestor atrocități se află același om, generalul-colonel Mihail Mizințev. În prezent, acesta a devenit cunoscut drept „măcelarul din Mariupol”.

Cum se justifică „măcelarul din Mariupol” pentru atrocitățile comise

Mihail Mizințev, în vârstă de 59 de ani, este șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, o structură de comandă înființată în 2014 pentru a conduce operațiunile militare ale Rusiei. Acesta și-a creat o reputație de conducător brutal în timpul acestui conflict. Într-un apel telefonic interceptat și publicat de serviciile de securitate ucrainene din urmă cu două săptămâni, generalul Mizințev părea să ceară ca unui ofițer să i se taie urechile, ca pedeapsă pentru că nu purta corect uniforma.

După mai bine de o lună de asediu, în care cel puțin 80% din infrastructura orașului Mariupol a fost distrusă, Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al cartierului general militar din Odesa, a spus că vinovat pentru bombadamentele asupra orașului este generalul Mizințev.

„El a ordonat bombardarea maternității, a spitalului de copii, a teatrului și a caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum a distrus orașele siriene”, a spus Bratciuk.

Generalul-colonel Mihail Mizințev a fost fața mașinăriei de propagandă rusă în ceea ce privește asediul din Mariupol. În ședințe înregistrate și publicate de televiziunile ruse de stat, Mizințev a spus că „bandiții”, „neonaziștii” și naționaliștii ucraineni s-au implicat în „teroarea în masă” și au comis o serie de crime. El a mai susținut că Rusia nu folosește arme grele împotriva orașului.

Cine este Mihail Mizințev

Mizințev s-a născut în 1962 în satul Averinskaia, la 600 de kilometri de Moscova. A studiat la Școala Superioară de Comandă a Armelor din Kiev înainte de a deveni comandantul unui pluton de recunoaștere al armatei sovietice din Germania de Est.

După destrămarea URSS, a fost trimis în Caucaz pentru a conduce un batalion de infanterie motorizată. Revenit la Moscova la sfârșitul anilor 1990, a fost avansat rapid și până în 2003 a fost șeful direcției de operațiuni a șefului de stat major, însărcinat cu planificarea militară.

În calitate de șef al Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, se crede că el a coordonat implicarea Rusiei în războiul civil din Siria. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a estimat că atacurile aeriene ruse au ucis cel puțin 1.700 de civili, inclusiv 200 de copii.

Oleksandra Matviciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a cerut ca generalul Mizințev, cunoscut drept „măcelarul din Mariupol”, să fie acuzat de crime de război la Haga.
Comentarii
Adauga un comentariu