Titlurile zilei

Machetă cu orașul Iaşi de acum 200 de ani, expusă pentru public! Imagini și detalii rare – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Machetă cu orașul Iaşi de acum 200 de ani expusă pentru public Imagini și detalii rare - GALERIE FOTO  VIDEO
O spectaculoasă machetă a oraşului Iaşi de la mijlocul secolului al XIX-lea a fost realizată special pentru ziua de 24 ianuarie 1859. Totul printr-un proiect al Centrului de Cercetare al Facultăţii de Arhitectură "George Matei Cantacuzino" din Iaşi. Aceasta este expusă la Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi

De săptămâna aceasta, o machetă cu orașul Iaşi de acum 200 de ani este expusă pentru public! Aceasta a fost realizată printr-un proiect al Centrului de Cercetare al Facultăţii de Arhitectură „George Matei Cantacuzino” din Iaşi. Lucrarea este expusă la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi

O machetă cu orașul Iaşi de acum 200 de ani, a fost realizată de Centrul de Cercetare al Facultăţii de Arhitectură „George Matei Cantacuzino” din Iaşi – Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi”.

„Facultatea de Arhitectură din Iași vă invită să ne bucurăm împreună de macheta oraşului Iaşi de la mijlocul secolului al XIX-lea, proiect realizat prin Centrul de Cercetare al Facultăţii de Arhitectură „George Matei Cantacuzino” din Iaşi. Dedicăm această machetă memoriei istoricului Sorin Iftimi, căruia îi datorăm o bogată parte din documentarea şi cercetarea realizată în cadrul acestui proiect”, arată membrii echipei de la Facultatea de Arhitectură.

Aceasta are peste 12 metri pătrați și, prin piese albe, reprezintă principalele construcții, instituții, case și artere din zona urbană a Iașului de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Macheta orașului Iași, expusă pentru public, a fost realizată de un grup de arhitecți

Echipa de cercetare și elaborare a machetei este formată din: arh. Radu Andrei, arh. Cristina Andrei, arh. Mihaela Agata Cehan, arh. Ramona Costea și ing. Constantin Bofu. Membri ai proiectului: arh. Tiberiu Teodor-Stanciu, arh. Ionuț Dohotariu, arh. Costin Cădere, arh. Carmina Gheorghita, arh. Nely Vînău. Consultanţi istorici: ist. Laurentiu Radvan, ist. Mircea Ciubotaru, ist. Marius Chelcu, ist. Cătălin Turliuc.

„Mulţumiri speciale: TopArt Iasi, BPT-Moulds Manufacturing, ing. Bog Pralea, Bogdan Zmuschi, Anastasia Goryaeva, Bogdan Olariu, Ioana Cătălina, Andreea Ursache, Nicoleta Marina Murariu, Ilinca Pătraşcu, Denis Tănase, Teodor Grosu, Florin Găman, Andreea Bernațchi, precum şi studenţilor arhitecţi din anii universitari 2019-2021 care au lucrat la modele în cadrul disciplinei de Restaurări”, mai reliefează echipa proiectului.

Clădiri și străzi întregi din Iași dispărute în negura vremurilor

Pe această machetă pot fi admirate clădiri și străzi întregi dispărute în negura vremurilor. De la artere denumite precum: stradela Stânca, strada de Sus, strada Dâmbu, strada Făinei, strada Rece sau strada Procopie, toate aflate în centrul actual al urbei, acestea fie au dispărut, fie au fost redenumite. Aceste elemente înfățișate pe aceste planuri sunt completate de fotografii, unele needitate și care prezintă imobile-monument demolate. Hotel Binder, Jokey Club, clădirile cu scop comercial din zona Piața Unirii, deținute de evrei, sau farmacia care se afla exact pe actualul amplasament al Casei Pătrate, ori faimoasa Academie Mihăileană povestesc despre un oraș extrem de viu și cu o arhitectură aparte.
Între 1565 și 1859, orașul Iași a fost Capitala Moldovei, apoi, între 1859 și 1862, Iașul și Bucureștiul au fost Capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei. În 1862, când uniunea celor două principate a devenit deplină sub numele de România, Capitala țării a fost stabilită la București.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, orașul era reședința județului Iași și avea o populație de 59.427 de locuitori. În timpul Primului Război Mondial, pentru 2 ani, autoritățile române și familia regală s-au refugiat la Iași, timp în care orașul a fost Capitala României neocupate, după ce Bucureștiul a căzut în mâinile Puterilor Centrale, la 6 decembrie 1916. Administrația și familia regală au revenit la București în noiembrie 1918. Astfel, această machetă cu orașul Iaşi de acum 200 de ani, și care este expusă pentru public, vine cu detalii spectaculoase ale urbei de altădată.

Adauga un comentariu