Actualitate

MAE a anuntat ca Romania urmeaza sa preia 10 migranti din Malta

Publicat: 16 aug. 2019

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza ca Romania urmeaza sa preia zece migranti din Malta, care sa fie relocati, dupa ce a raspuns favorabil, alaturi de alte state, unui apel de preluare facut de Comisia Europeana. "Este o decizie care arata disponibilitatea Romaniei de a contribui la efortul de solidaritate in astfel de situatii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesita protectie, iar acest raspuns nu pune in niciun fel presiune pe sistemul romanesc de azil", arata MAE. "Autoritatile romane cunosc situatia din Marea Mediterana si Romania a participat activ la discutiile purtate in vederea identificarii unor solutii, atat pentru evitarea pierderii de vieti omenesti, cat si pentru impiedicarea deschiderii unor brese care sa conduca la incurajarea migratiei ilegale. Chiar daca situatia actuala nu poate fi comparata cu nivelul fluxurilor de migranti din perioada 2015-2016, fenomenul ramane foarte ingrijorator, cu o crestere semnificativa a mortalitatii in randul migrantilor care aleg aceasta cale", se arata intr-un comunicat de presa transmis, vineri seara, de MAE.

Ministerul de Externe, anunt de ultima ora privind cazul romanilor blocati in Samothrakis

Conform sursei citate, in conditiile in care in ultimii ani nu s-au inregistrat progrese semnificative in negocierea reformarii Regulamentului Dublin, in timpul Presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene, autoritatile romane implicate au reusit sa identifice solutii punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fara caracter legislativ obligatoriu menit sa simplifice coordonarea dintre statele membre UE in astfel de situatii. Acesta a avut la baza respectarea principiului solidaritatii, prin participarea la mecanismul de impartire a responsabilitatii, pe baza de voluntariat, tinand cont de realitatile din fiecare stat membru si a capabilitatilor de care acesta dispune pentru a-si asuma preluarea unor persoane aflate in nevoie de protectie internationala, deseori vulnerabile, arata MAE.

Avertizare MAE: Risc crescut de incendii de vegetatie in Grecia

Reprezentantii MAE precizeaza ca au mai existat situatii similare in acest an, iar Romania a participat la trei astfel de apeluri de preluare facute de catre Comisia Europeana, respectiv doua din Italia, pentru zece persoane, si unul din Malta, pentru cinci persoane aflate in nevoie de protectie, care s-au finalizat cu sosirea, pana in prezent, pe teritoriul Romaniei a unui numar de 11 persoane. "In privinta ultimelor evolutii din Marea Mediterana, Romania a fost contactata recent de Comisia Europeana, care coordoneaza eforturile de identificare a unor solutii pentru salvarea vietilor migrantilor. Autoritatile romane au decis sa raspunda favorabil, alaturi de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un numar limitat de migranti, care sa fie relocati (in cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta). Este o decizie care arata disponibilitatea Romaniei de a contribui la efortul de solidaritate in astfel de situatii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesita protectie, iar acest raspuns nu pune in niciun fel presiune pe sistemul romanesc de azil", scrie in comunicat.loading...

Comentarii
  • Migrantii noi sunt din Malta, titlul induce in eroare. Migrantii au poposit in Europa via Malta si noi, popor năuc pentru care negociază niste netoti, îi luăm ca sa facem ce anume cu ei? Ca nici cu ai nostri nu stim ce sa facem! Ca să îi integrăm in cultura noastră ar trebui ca ei să se dez -integreze din a lor, ceea ce nu e posibil pentru ca nu au niciun gând de asa ceva! O tîmpenie!

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit