Actualitate

MAE le solicită românilor să nu mai călătorească în străinătate

Publicat: 19 aug. 2020
ALT=«Guvernul le cere românilor să nu mai părăsească țara pentru concedii»
Guvernul le cere românilor să nu mai părăsească țara pentru concedii

MAE le solicită românilor să nu mai călătorească în străinătate. Multe curse aeriene au fost anulate după ce multe state au anunțat că au început să crească alarmant numărul de cazuri de infecție cu coronavirus. O parte dintre cetățenii care vin din anumite țări intră în carantină. Ținând cont de acest context, Guvernul din România, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe le solicită cetățenilor să evite pe cât posibil deplasările în afara țării, dacă acestea nu sunt esențiale.

De asemenea, reprezentanții MAE îi avertizează pe cetățenii români că există posibilitatea ca țara în care călătoresc să intre în carantină sau să se anuleze zborurui iar ei să se confrunte cu o situație neplăcută. Cu alte cuvinte, autoritățile le solicită românilor să nu își mai planifice concedii în străinătate.

”În contextul evoluției pandemiei de COVID-19 la nivel global, precum și al măsurilor adoptate de autoritățile române pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov-2, Ministerul Afacerilor Externe adresează cetățenilor români rugămintea de a evalua oportunitatea efectuării anumitor deplasări în străinătate care nu sunt esențiale.

MAE reamintește că, printre măsurile adoptate de autoritățile române, se regăsește și măsura constituirii și actualizării periodice a listei țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune măsura autoizolării pentru toate persoanele care sosesc în România din țările/zonele respective.

Având în vedere faptul că lista menționată este actualizată săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică din România, MAE subliniază că există posibilitatea ca anumite state/zone să fie incluse de către autoritățile române pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că zborurile către/dinspre statele/zonele respective pot fi anulate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze oportunitatea oricărei deplasări în străinătate în contextul actual și să efectueze numai călătoriile care sunt considerate esențiale.

În acest context, MAE recomandă cetățenilor români consultarea paginii web a Institutului Național de Sănătate Publică din România pentru informații actualizate privind lista statelor cu risc epidemiologic (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19), precum și a site-ului MAE, în special a rubricilor Atenționări de călătorie COVID-19 pentru Europa: http://www.mae.ro/node/51880 și Atenționări de călătorie COVID-19 pentru alte regiuni: http://www.mae.ro/node/51982, pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE recomandă păstrarea legăturii cu companiile aeriene și cu operatorii de turism cu ajutorul cărora se efectuează călătoriile

MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în străinătate să mențină legătura cu companiile aeriene și cu operatorii de turism, în funcție de situațiile particulare în care se regăsesc, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o va impune.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare române din străinătate, este pregătit să acorde asistență consulară cetățenilor români, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate atât de autoritățile române, cât și de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19”, se arată în mesajul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Adauga un comentariu