National

MAE: Lupta anticoruptie are loc indiferent de apartenenta etnica sau religioasa

Publicat: 25 iun. 2015
1

Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei sunt derulate indiferent de apartenenta etnica sau religioasa a cetatenilor romani, a precizat MAE, dupa ce seful de cabinet al lui Viktor Orban a spus ca Romania desfasoara „activitati antiungare explicite”, sub pretextul „transparentei si justitiei”.

Reforma justitiei si continuarea luptei impotriva coruptiei, care sunt prioritati majore ale Romaniei, sunt derulate indiferent de apartenenta etnica sau religioasa a cetatenilor romani. Rezultatele si progresele institutiilor romanesti competente in aceste domenii sunt apreciate ca atare la nivel european”, a precizat MAE, dupa ce Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban, a sustinut, in fata membrilor Comisiei pentru Siguranta Nationala din Parlamentul Ungariei, ca Bucurestiul a intreprins „activitati antiungare explicite„, sub pretextul „transparentei si justitiei”.

Citeste si Oficial guvernamental ungar: Conducerea Romaniei desfasoara „activitati antiungare”

Pe de alta parte, Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, „ca linie generala”, ca „nu comenteaza afirmatiile provocatoare lansate recent in spatiul public de oficiali ungari, la diverse niveluri, afirmatii care, pe fond, au un grad scazut de credibilitate”.

In ceea ce priveste declaratia privind destabilizarea” activitatilor si situatiei financiare a bisericilor maghiare din Romania”, MAE informeaza ca „restituirea proprietatilor confiscate in timpul regimului comunist este un proces in derulare, in conformitate cu prevederile legale, de asemenea fara niciun fel de discriminare etnica sau religioasa”.

Citeste si Ungaria: Un deputat Jobbik cere GARD si la frontiera cu Romania, nu doar la cea cu Serbia

MAE nu este de acord nici cu afirmatia lui Lazar care a sustinut ca exista „un complot intentionat si constient” de a bloca proiectele de conectare a retelelor de gaze din Romania si Croatia cu cele din Ungaria, amintind ca Romania si Ungaria se coordoneaza la nivel european in acest sens.

„Romania si Ungaria se coordoneaza la nivel european, inclusiv in privinta proiectelor de conectare a retelelor de gaze, in cadrul Grupului la nivel inalt pentru Conectivitate in domeniul gazelor naturale in Europa Centrala si de Sud Est (CESEC)”, precizeaza MAE.

Adauga un comentariu