National

MAE: Peste 3 milioane de lei alocati proiectelor de asistenta pentru dezvoltare in R.Moldova

Publicat: 26 feb. 2016
1

Aproximativ 35% din totalul bugetului de asistenta pentru dezvoltare al MAE in valoare totala de 10,09 milioane de lei va fi alocat Republicii Moldova, fiind finantate proiecte care vizeaza cresterea competitivitatii sectorului viticol, afaceri interne sau cresterea capacitatii institutionale.

”Ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, a aprobat lista proiectelor / programelor / contributiilor neafectate care vor fi finantate din bugetul de asistenta pentru dezvoltare (AOD) al Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2016, in suma totala de 10,09 milioane lei. Aproximativ 35% din totalul bugetului este destinat Republicii Moldova, unde vor fi finantate proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, agricultura, educatie, cresterea capacitatii institutionale si dezvoltarea societatii civile”, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat.

Citeste si Un deputat iesean cere Guvernului sa salveze Fortus SA

Astfel, cu 90.000 de euro va fi finantat un proiect privind ”cresterea competitivitatii sectorului viticol (struguri de masa) prin introducerea soiurilor apirene si culturii pe tulpina inalta”, iar cu 100.000 de dolari unul privind ”promovarea practicilor agricole durabile in segmentul fructe proaspete in Moldova”.

Alti beneficiari din state ca: Georgia, Egipt, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Afganistan vor primi aproximativ 25% din buget pentru proiecte vizand sprijinirea procesului democratic, societatea civila, consolidarea capacitatii institutionale in diferite domenii ale administratiei, educatiei, protectia copilului, reducerea riscului expunerii la dezastre.

Citeste si ZF: Ironic, desi a fost adus la putere de generatia yuppies, guvernul tehnocrat analizeaza cum sa ingroape cresterea economica in saracie

Un proiect privind sprijinirea punerii in aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana in Georgia primeste 65.000 de dolari, crearea de inteprinderi sociale rezistente la conflict in Egipt 50.000 de dolari, iar unui proiect privind ”imbunatatirea capacitatii institutionale a autoritatilor judiciare ucrainene de investigare si rezolvare a cazurilor de mica si mare coruptie” ii este alocata suma de 70.000 de dolari.

Totodata, un proiect pentru solarele cu efect de sera in Shirak, Armenia va fi finantat cu 60.000 de dolari.

Citeste si Val de disponibilizari la Complexul Energetic Oltenia in 2016

Aproximativ 10% din buget este destinat asistentei umanitare, fiind acordat pe masura aparitiei unor necesitati la nivel international. 25% din buget este destinat contributiilor la proiecte tematice sau organizatii multilaterale destinate promovarii democratiei si respectarii drepturilor omului, societatii civile, reconstructiei post-conflict, precum si activitatilor de educatie pentru dezvoltare si activitatilor de constientizare publica in domeniul dezvoltarii.

Adauga un comentariu