News Flash:

MAE: Rusia este cea care nu informeaza corespunzator despre stadiul discutiilor legate de Tezaur

29 Mai 2009
563 Vizualizari | 0 Comentarii
Afisat la ora 18:15

Rusia este cea care nu informeaza in mod corespunzator cu privire la obligatiile si problemele ce decurg din istoria comuna, precizeaza vineri Ministerul de Externe, dupa ce Moscova il acuzase pe Cristian Diaconescu ca denatureaza faptele in ceea ce priveste stadiul discutiilor despre Tezaur.
Joi, diplomatia rusa publicase un comunicat in care precizase ca "l a discutiile romano-ruse din 27 februarie de la Moscova, la nivel de ministri de externe, nu a fost vorba de reluarea negocierilor privind `tezaurul romanesc`, ci de reluarea lucrarilor Comisiei Publice Comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale". "Scopul lucrarilor acestei stucturi, cu statut public, nu il reprezinta `restituirea tezaurului romanesc`", iar "domnul Diaconescu denatureaza faptele", afirma Ministerul rus de Externe.
In realitate, exista doua comisii distincte din perspectiva statutului si a obiectului de activitate care se ocupa de problematicile ce decurg din istoria relatiilor bilaterale, precizeaza MAE romanesc. Pe de o parte, exista o Comisie Comuna, de interes public, investita cu autoritate, constituita din specialisti in diverse domenii, pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului romanesc. Aceasta a fost infiintata potrivit Declaratiei Comune a ministrilor afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse, semnata la Moscova, la 4 iulie 2003, odata cu Tratatul politic bilateral. Tema referitoare la Tezaurul romanesc este mentionata explicit in textul Declaratiei.
Declaratia Comuna a fost ratificata de Parlamentul Romaniei impreuna cu Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa, semnat de presedintii celor doua state la aceeasi data, prin Legea nr. 24 din 3 martie 2004. Potrivit intelegerilor celor doua parti, Comisia comuna analizeaza, in prezent, problematica Tezaurului Romaniei, aceasta fiind prima chestiune aflata in discutia membrilor Comisiei, potrivit deciziei acestora, adauga MAE romanesc.
Despre aceasta comisie s-a discutat i n cadrul intalnirii din 27 februarie 2009, de la Moscova, dintre ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse. Ministrul roman al afacerilor externe a adresat omologului rus rugamintea de a transmite un semnal politic pentru organizarea unei noi reuniuni a Comisiei care gestioneaza inclusiv problematica Tezaurului romanesc. Seful diplomatiei ruse a raspuns ca il va contacta pe co-presedintele rus al Comisiei, pentru a da curs solicitarii Romaniei de convocare a unei noi sesiuni a acestui organism.
Pe de alta parte, la nivel academic, mai functioneaza o comisie romano-rusa de istorie, condusa de reprezentantii academiilor din cele doua state, care constituie un forum de dialog cu privire la istoria relatiilor romano-ruse in ansamblul lor.
De altfel, retrocedarea bunurilor culturale este o obligatie internationala a Federatiei Ruse, aflata si in atentia Consiliului Europei, adauga Ministerul de Externe. Astfel, Opinia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei 193/1996, redactata la momentul admiterii acestui stat in Consiliul Europei, mentioneaza necesitatea negocierii solicitarilor de returnare a proprietatilor culturale cu statele europene, pe baze ad hoc in functie de tipurile de proprietate (arhive, opere de arta, cladiri etc.) si de detinatori (de tip public, privat sau institutional).
Ministerul rus de Externe reactionase joi acuzandu-l pe Diaconescu de denaturare a faptelor, dupa ce seful diplomatiei romane declarase saptamana aceasta ca a convenit cu omologul sau rus Serghei Lavrov reluarea lucrarilor unei comisii interguvernamentale specializate. El mai spusese ca insasi infiintarea acestei comisii, in 2003, a fost un succes, deoarece prin aceasta Rusia recunoastea ca exista problema tezaurului romanesc. Ministrii de externe rus si roman nu au discutat, in intalnirea din februarie de la Moscova, despre reluarea negocierilor privind "tezaurul romanesc", ci despre reluarea lucrarilor comisiei semiguvernamentale comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale, preciza MAE rus.
"Comisia a fost creata pentru studirea unui set de probleme asa-numitele `pete albe` ale istoriei relatiilor complexe intre doua tari. Si aceasta, trebuie sa recunoastem, reprezinta un camp mult mai larg de studiu, doar in istoria noastra comuna au avut loc si alte momente neuniforme, cum ar fi de exemplu ocuparea de catre armata romana a bunurilor militare si de alta natura dupa demobilizarea armatei rusesti la sfarsitul Primului Razboi Mondial, anexarea de catre Romania a Basarabiei si a Bucovinei de Nord intre anii 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in `Transnistria` intre anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial", potrivit comunicatului MAE rus. "De aceea, as vrea sa subliniez inca o data: in vederea obtinerii unui tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze tot ansamblul relatiilor complexe dintre doua tari in prima jumatate a secolului al XX-lea si sa nu se opreasca doar asupra anumitor aspecte ale acesteia, de care este interesata doar o singura parte", mai spune comunicatul.
Tezaurul romanesc a fost trimis de Romania in Rusia Tarista in 1917 si nu a mai fost niciodata recuperat. Intr-o varianta preliminara a programului de guvernare a actualului executiv, recuperarea Tezaurului a fost trecura ca prioritate in relatia cu Rusia, dar apoi a fost eliminata.
Hotararea de a trimite Tezaurul Romaniei in Rusia a fost luata de Guvernul Romaniei la finele anului 1916, cand exista temerea ca germanii, austriecii sau turcii vor ocupa Moldova, singura provincie romaneasca ramasa neocupata. Tezaurul includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti, colectii de arta, bijuterii si arhive. Doar cele 93,36 tone aur din primul transport de tezaur (1,2 miliarde dolari la pretul aurului din 1990) reprezinta aproximativ o treime din rezerva actuala de aur a Rusiei.
La 4 iulie 2003 s-a incheiat Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa. Partea rusa a refuzat reglarea problemei Tezaurului prin tratat; in schimb s-a agreat totusi constituirea unei comisii de istorici romani si rusi care sa studieze chestiunea. Comisia s-a intalnit pentru prima data in perioada 19- 21 octombrie 2004, la Bucuresti, copresedintii acesteia fiind profesorul Ioan Scurtu, respectiv academicianul Aleksandr Oganivici Ciubarian. Cu toate acestea, lucrarile comisiei nu au avansat foarte mult pana in prezent.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1285 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014064 (s)