News Flash:

Maestri de ieri si de azi, la Galeriile de Arta "Dana"

22 Octombrie 2010
3773 Vizualizari | 0 Comentarii
Astazi, Galeriile de Arta "Dana" din str. Cujba nr. 17 gazduiesc, de la orele 17.00, vernisajul expozitiei de arta plastica “Maestri de ieri si de azi”, expozitie dedicata împlinirii a 150 de ani de învatamânt artistic modern la Iasi si înfiintarii Scolii de Arte Frumoase si a Pinacotecii Nationale din Iasi (26 octombrie 1860). Prezinta academician Dan Haulica, Presedintele de Onoare a Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta din Romania.
Cele doua prestigioase institutii de cultura iesene ofera publicului, în generosul spatiu al Galeriilor "Dana", o expozitie de exceptie. Sunt prezentate lucrari de pictura, sculptura, grafica si textile aflate în patrimoniul Muzeului de Arta din Iasi, în Colectia Galeriilor „Dana” si in colectii particulare. Lucrarile sunt semnate de fosti si actuali dascali ai Universitatii de  Arte „George Enescu” din Iasi: Nutzi Acontz, Costache Agafitei, Calin Alupi, Ion Antonica, Constantin Artachino, Corneliu Baba, Emanoil Bardasare, Jeno Bartos, Francisc Bartok, Gabriela Popa Benescu, Madalina Berzentu, Ramona Biciusca, Ilie Bostan, Eugen S. Bousca, Otto Briese, Aurel Baesu, Adam Baltatu, Octav Bancila, Zamfira Barzu, Cezarina Caloian, Alexandru A. Clavel, Vasile Condurache, Nicolai Constantin, Tudor Constantin, Jean L. Cosmovici, Dan Covataru, V. M. Craiu, Simion Cristea, Dumitru Caileanu, Mihai Camarut, Stefan Dimitrescu, Vladimir Florea, Dimitrie Gavrilean, Valeriu Gonceariuc, Alexandru Grigorovici, Miruna Hasegan, Dan Hatmanu, Richard Hette, Cristina Hirtescu, Stefan Hotnog, Petre Hartopeanu, Corneliu Ionescu, Ion Irimescu, Ilie Krasovschi, Maria Lazar, Ecaterina Marghidan, Nicolae Matyus, Ion Neagoe, Cristian Neagoe, Sorin Otinjac, Mihai Pamfil, Virgil Parghel, Adrian Podoleanu, Nicolae Popa, Grigore Popovici, Ioan Pricop, Sorin Purcaru, Dragos Patrascu, Tudor Patrascu, Constantin Radinschi, Camil Ressu, Valentin Sava, Atena Simionescu, Constantin D. Stahi, Mircea Stefanescu, Adrian Stoleriu, Cristina Stratulat, Liviu Suhar, Mihai Tarasi, Constantin Tofan, Nicolae Tonitza, Petre Troteanu, Cristian Ungureanu, Mihai Verestiuc, Tiberiu Vlad.
150 de ani de invatamant artistic la Iasi
În sedinta din 30 iunie 1960 Adunarea Legiuitoare a Moldovei prezidata de Primul Ministru Mihail Kogalniceanu aproba înfiintarea Muzeului, a Scolii de Arte Frumoase si a Universitatii – toate trei fiind primele institutii de acest gen din România. La 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, prin Înalt Decret Domnesc, în prezenta domnitorului Al. I. Cuza ia fiinta Universitatea, Muzeul National si Scoala de pictura, la început functionând toate în acelasi sediu: cladire a Academiei Române, filiala Iasi. La 29 august 1860 prin Decret domnesc Gheorghe P. Bardasare este numit „director” al Muzeului din Moldova, primind „speciale îndatoriri” de a restaura „tablourile actuale, de a completa „albumul national” si de a preda la scoala de pictura si sculptura ce se va înfiinta.”Lui Gh. P. Bardasare i s-a conferit autoritatea de a organiza o Scoala de Arte Frumoase „dupa modelul academiilor din Germania”. In conceptia pictorului Gh. P. Bardasare – primul director al Pinacotecii – „fondarea unui muzeu de pictura, fara o scoala de arte frumoase „este întocmai ca o biblioteca fara stiinta de carte”. Începând cu luna noiembrie 1860, au avut loc primele cursuri la Scoala de Arte Frumoase, conduse de Gh. P. Bardasare, la care au participat elevi proveniti din rândurile „zugravilor de biserici”. În vara anului 1861 s-a organizat prima expozitie a elevilor Scolii de Arte Frumoase. Primele tablouri care au format nucleul colectiei Muzeului de Arta din Iasi, au provenit din donatiile unor generosi oameni de cultura: Gh. Asachi, Scarlat Vârnav si Costache Dasiade. La 26 octombrie 1860 când a fost inaugurat, Muzeul de Arta din Iasi, dispunea de 64 de lucrari de pictura europeana. La acestea s-au adaugat mai târziu 18 mulaje în ghips si 100 de litografii. În cei 150 de ani de la înfiintare, Muzeul de Arta din Iasi a tezaurizat un patrimoniu impresionant, format din peste 10.000 de opere de arta: pictura, sculptura, grafica, provenite din donatii si achizitii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3820 (s) | 22 queries | Mysql time :0.266641 (s)