News Flash:

Maestrii de langa noi

5 Iunie 2008
1044 Vizualizari | 1 Comentarii
Alexandru DOBRESCU
"Te miri ca invataceii intr-ale literelor nu arata pic de interes pentru domeniul pe care au ales sa-l studieze? Pai, cine sa le trezeasca pasiunea? Plicticosii insiratori de banalitati si stupizenii pompoase ajunsi prin jocurile intamplarii sa predea o viata discipline cu care n-au nici in clin, nici in maneca? Ori mai junii iremediabil rataciti in hatisurile «postmodernismelor» de tot felul, dispretuitori din principiu ai unui trecut cultural despre care stiu tot atata cat si studentii, de nu cumva mai putin? Si eu, si dumneata am avut norocul catorva profesori adevarati. care ne-au furnizat, pe langa atatea cunostinte, modele vii de conduita intelectuala. Or, acum, tocmai asemenea modele lipsesc si aceasta grava lacuna explica dezinteresul tinerelor generatii pentru filologie, tratata exclusiv ca o facultate producatoare de patalamale.

Ai auzit, in ultimele decenii, de vreun profesor de literatura, la ale carui cursuri sa se imbulzeasca, de nu lumea buna a targului, macar studentii de la alte facultati, precum se intampla pe timpul lui Ibraileanu? Fireste ca n-ai auzit." "Nu vad motive sa te contrazic - ii raspund venerabilului meu amic. Insa lucrurile sunt inca mai triste decat le infatisezi. Mai avem carturari de cea mai aleasa spita, care ar putea functiona ca modele pentru tinerime. Dar nimeni nu se gandeste sa le dea tinerilor ocazia de a-i asculta si, eventual, a-i urma. Sunt autorii unor opere pe cat de impunatoare, pe atat de personale, pretuiti cum se cuvine de comunitatea tot mai saraca a profesionistilor filologiei, dar tratati cu o paguboasa indiferenta de administratiile universitare, cele dintai datoare, la urma urmelor, sa aduca dinaintea studentilor marile valori, singurele capabile sa nasca emulatie." "Ce vorbesti, domnule? Si cine sunt aceia?" "Am macar doua exemple de mari filologi traitori printre noi, pe care studiosii ar trebui neaparat sa-i asculte. Unul este N. A. Ursu, tinut mereu departe de facultatea de litere din pricini greu de inteles, stiutor ca nimeni altul al culturii romanesti vechi si premoderne, ale carui studii au limpezit atatea momente obscure din istoria scrisului nostru, stabilind cu rigoare paternitati, identificand izvoare, scotand din uitare fapte intelectuale dintre cele mai insemnate. Sa mai adaug ca tot el a elaborat impecabilele editii ale scrierilor lui Dosoftei si Asachi, ce s-ar cadea sa fie manual de editare critica pentru oricine se incumeta a se apuca de aceasta indeletnicire."

"Si celalalt?" "Celalalt este profesorul Vasile Arvinte, semnatarul unor studii fundamentale de istoria limbii, intre care acelea consacrate normelor limbii literare in operele lui Creanga, Caragiale si Eminescu ar trebui sa faca epoca, dar si editorul Bibliei de la Bucuresti, al Paliei de la Orastie ori al dictionarului lui Tiktin. Asemenea oameni ar trebui nu doar invitati, ci implorati sa tina cursuri la litere cat mai sunt inca in putere." "Probabil ca administratia universitara se va fi gandit sa le menajeze varsta inaintata." "Daca i-ai cunoaste si, mai ales, daca i-ai asculta vorbind, n-ai mai spune asa ceva. Amandoi trateaza cu atata seriozitate si patos delicatele chestiuni filologice, ca e imposibil sa nu te contamineze. Sunt, spiritual vorbind, mai tineri decat majoritatea tinerilor pe care-i cunosc. Fireste ca, printre suficientii profesori de la litere, imbatati de propria-le stiinta, nu e loc pentru asemenea minti iscoditoare, care lasa urme adanci in filologia romana. Va veni insa o zi cand ele nu vor mai fi printre noi. Si atunci, aceiasi profesori marginiti, din compilatiile carora nu vor ramane nici virgulele, se vor grabi sa le elogieze opera si sa deplanga, cu ipocrizia ce le sta atat de bine, faptul ca n-au facut scoala."
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

patalamale carturari dosoftei asachi vasile arvinte creanga caragiale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Toca  | #36550
Orientarile unui rector de universitate modest, chiar mediocru, fara prea multa stiinta de carte, fara inclinatii spre cercetare, spre studiu si in general spre cultura si stiinta, va promova doar nulitati asa ca el, intr-o universitate. Asta pentru a nu fi complexat, daca este un activist construit ca persoana, dar daca nu detine prea multe calitati intelectuale , dar are cei sapte ani de educatie din familie, va avea respect macar pentru cei "toba" de invataciune. Mai exista si astfel de cazuri speciale, nu la Iasi fireste.Iasiul in general din cauza poreponderentei unei mediocritati agresive in general si-a EXPULZAT marile personalitati. Prostia este multa, molipsitoare si FOARTE AGRESIVA. Iar autoritatile oplosesc doar mediocritatile. Rsicul de a deveni un oras ANOST, MEDIOCRU si MOCIRLOS nu este departe.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1327 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014480 (s)