News Flash:

Mafia gazelor naturale

30 Martie 2003
1058 Vizualizari | 0 Comentarii
•Lucrari importante si profitabile au fost deturnate spre o firma a unora dintre sefii distribuitorului national de gaze naturale •Investitii de milioane de dolari asteapta sa fie controlate de o mana de oameni •Profiturile ce vor fi obtinute depasesc orice imaginatie •Afacerea va umple buzunarele unui numar restrans de persoane, cateva generatii de acum inainte

Un segment important al activitatii de distributie a gazelor naturale din judetul Iasi a fost preluat de societatea mixta Gaz Nord Est SA din Harlau, fara organizarea de licitatii, prin eludarea prevederilor Legii 219/1998, referitoare la concesionarea serviciilor de distributie a gazelor naturale. Preluarea activitatilor de distributie a gazelor naturale de catre agenti economici privati, asociati cu organe ale administratiei publice locale, poate avea consecinte negative din cauza starilor de pericol si disfunctiilor previzibile in realizarea programelor de intretinere, reabilitare sau extindere a retelelor de distributie. In paralel cu activitatile specifice de transport si distributie a gazelor naturale, derulate de SC Distrigaz Nord SA Tg. Mures, un grup de persoane din conducerea operatorului national a determinat infiintarea SC Gaz Nord Est SA cu sediul in orasul Harlau. Firma nou creata are profil de activitate identic cu cel al SC Distrigaz Nord SA (care a devenit actionar principal alaturi de Consiliul Local Harlau), in asociere fiind cooptate preferential o serie de societati comerciale din Iasi care au capital privat sau provin din foste firme de stat, privatizate in urma cu cativa ani. Acestea au pachete mai mici de actiuni.

Harlau - centru de influenta

Este de necrezut ca o firma cu un capital social ce se cifreaza la echivalentul a peste o suta de mii de dolari americani (4 miliarde lei) sa fie facuta intr-o localitate care este cunoscuta ca unul dintre polii saraciei din judetul Iasi si care urmeaza sa preia o parte importanta din lucrarile specifice din distributia gazelor naturale. Mai mult decat atat, la o investitie atat de mare, la care sunt participanti Consiliile locale din mai multe localitati ale judetului, alegerea orasului Harlau pentru amplasarea sediului firmei SC Gaz Nord Est SA, amplasat la marginea judetului, este ciudata. Atat in Adunarea Generala a Actionarilor, cat si in Consiliul de Administratie al firmei infiintate la Harlau, se regasesc persoane ce indeplinesc functii de conducere la SC Distrigaz Nord SA, astfel incat deciziile si verificarile privind legalitatea acestora sunt luate practic de catre aceleasi persoane. Situatia creata genereaza vulnerabilitati in administratia activelor firmei cu capital integral de stat, prin aparitia unui conflict de interese care este posibil ca va fi solutionat cu precadere in favoarea persoanei juridice private.

Tentaculele

Conform informatiilor detinute de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, actiunea de preluare a distributiei gazelor naturale de catre o mana de oameni s-a extins si in judetele limitrofe judetului Iasi. Astfel, in Vaslui a fost infiintata SC Gaz Est SA, in acelasi conditii dubioase ca si la Iasi. In conditiile in care lucrarile nu se incredinteaza prin organizarea de licitatii, apar limite foarte largi de crestere a cheltuielilor de santier, de aprovizionare cu materiale (pentru care se vor plati sume mai mari decat pretul pietei), devizele totale putandu-se dubla, atata timp cat si cenzorii care asigura controlul sunt functionari publici la entitati ce figureaza ca asociati ai firmelor mixte (primarii). Obtinerea contractelor in conditii financiare foarte avantajoase si efectuarea unor controale superficiale asupra legalitatii operatiunilor comerciale vor avea drept consecinta capitalizarea pe bani publici a firmei mixte, ai carei asociati vor uza de drepturile de preemptiune pentru a achizitiona succesiv pachete de actiuni de la SC Distrigaz Nord SA Tg. Mures. Informatii obtinute in exclusivitate de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi demonstreaza clar ca se asteapta modificari in structura actionariatului firmei Gaz Nord Est SA, printr-o majorare de capital social, intentionandu-se cresterea ponderii capitalului privat. Capitalul social va fi majorat prin emiterea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acestora. Daca un actionar nu-si exercita dreptul de a achizitie prevazut de legislatia in vigoare si de statutul social, acesta revine celorlalti actionari in raport cu participarea la capitalul social. In cazul in care se va decide o majorare de capital social, desi au drept de preemptiune, consiliile locale si SC Distrigaz Nord SA nu intentioneaza sa participe, motivand ca doresc sa stimuleze participarea sectorului privat. Astfel, ceilalti actionari, inclusiv o serie de persoane fizice apropiata administratiei Distrigaz Nord SA, isi vor mari ponderea, inclusiv in defavoarea consiliilor locale. Firma se va ocupa de concesionarea acestor servicii, fara sa participe la licitatii, inclusiv de administrarea retelei de distributie in Harlau, Tg. Frumos, Cucuteni si Cotnari, ulterior fiind racordate si alte comune aflate in zona conductei. Vom reveni cu amanunte uluitoare despre aceasta afacere de milioane de dolari, in editiile viitoare ale cotidianului nostru.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012352 (s)