Magazin

Mafia italiana atrage sute de admiratori printre adolescenti

Publicat: 14 ian. 2009
1

• Popularitatea paginilor dedicate unor cunoscuti capi ai Mafiei italiene din cadrul retelei de socializare Facebook, care au atras pana in prezent sute de vizitatori si au condus la aparitia de fan-cluburi, au suscitat ingrijorarea activistilor anti-mafia, informeaza Reuters„Chiar daca eroii negativi au fascinat intotdeauna in productii fictionale, trebuie sa intelegem ca de data aceasta e vorba despre altceva. Un instrument ca Facebook, care este universal si poate fi folosit de oricine, trebuie sa se supuna unui examen de constiinta si sa impuna niste reguli de selectie, in loc sa transforme criminalii in eroi”, a declarat Tonio Dell`Olio, liderul gruparii anti-mafiote Libera

Popularitatea paginilor dedicate unor cunoscuti capi ai Mafiei italiene din cadrul retelei de socializare Facebook, care au atras pana in prezent sute de vizitatori si au condus la aparitia de fan-cluburi, au suscitat ingrijorarea activistilor anti-mafia, informeaza Reuters.

Dintre membrii Cosa Nostra care se bucura de cea mai mare popularitate si carora tinerii le aduc omagii online fac parte nume notorii precum Bernardo Provenzano, arestat in 2006, dupa ce a fost urmarit timp de patruzeci de ani, sau mafiotul sicilian Toto Riina, supranumit „Bestia„, care a fost incarcerat in 1993. „Ne ingrijoreaza faptul ca majoritatea celor care adera la aceste pagini sunt tineri”, a spus Tonio Dell`Olio, liderul gruparii anti-mafiote Libera, implicata in derularea mai multor actiuni impotriva mafiei, inclusiv cumpararea de firme si cladiri confiscate de la gruparile mafiote si transformarea lor in locatii pentru proiecte sociale, cum ar fi centre de reabilitare sau scoli. Printre cei mai ferventi oponenti ai paginilor de Facebook care celebreaza capii mafiei siciliene se numara si Rita Borsellino, sora magistratului Paolo Borsellino.

Magistratul a fost asasinat in 1993, intr-un atac mafiot cu bomba comandat de Riina si Provenzano. „Chiar daca eroii negativi au fascinat intotdeauna in productii fictionale, trebuie sa intelegem ca de data aceasta e vorba despre altceva. Un instrument ca Facebook, care este universal si poate fi folosit de oricine, trebuie sa se supuna unui examen de constiinta si sa impuna niste reguli de selectie, in loc sa transforme criminalii in eroi”, a declarat aceasta. Borsellino a adaugat ca asa cum Italia a introdus legi care interzic apologia nazismului sau a fascismului, o noua legislatie ar trebui sa acopere si problematica elogierii mafiei italiene. In urma unei anchete jurnalistice legate de paginile Facebook, magistratii italieni au anuntat ca utilizatorii care adera la aceste fan-cluburi ar putea fi pusi sub observatie, fiind suspectati ca au aderat si ajutat la dezvoltarea crimei organizate.

Comentarii
Adauga un comentariu