News Flash:

Mafie in Centrul de Transfuzii

9 Octombrie 2000
3640 Vizualizari | 0 Comentarii
•Aceasta ar fi sprijinita de conducere •Directorul Ilcenco ascunde neregulile de la Iasi
Articolul aparut in ziarul nostru a trezit un mare interes printre salariatii Centrului de Transfuzie Sanguina din Iasi si reactii pe masura.
Dupa 1989, biologul Maria Georgescu, disponibilizata in urma cu trei luni, a facut seruri hemotest pentru determinarea grupelor de sange la donatori si populatie. Serurile realizate in laborator rivalizau cu cele internationale si, de aceea, conducerea Institutului de Hematologie din Bucuresti l-a desfiintat fara nici un motiv, dovada ca acum serurile sunt cumparate de la firme particulare. "Cu actuala conducere pot sa spun ca din partea mea a existat colaborare. Am avut surpriza sa constat ca aceasta colabora cu fosta conducere pentru eliminarea mea din unitate. M-am bucurat cand a venit la conducerea centrului dr. Daniela Ilcenco, insa colaborarea nu a fost sincera. Eu m-am implicat in foarte multe probleme pentru bunul mers al unitatii. Pe directoare o deranja absolut totul la mine. Si-a dat seama ca nu poate sa mearga cu normalitatea si a virat spre anormalitate. Ori de cate ori apela la cadrele superioare, directoarea noastra era refuzata, dar acest refuz nu s-a inregistrat niciodata, deoarece rezolvarea problemelor o gasea la mine si prin mine. La inceputul lunii mai 2000 m-a chemat la ea in cabinet si mi-a spus ca ar fi foarte bine sa nu mai discutam si sa nu mai vin la ea cu nici un fel de problema si daca avem ceva de discutat sa o facem la telefon, seara, acasa. Mi-a spus ca se fac presiuni din partea fostelor conduceri. Este vorba despre medicii Lavinia Scripcaru si Elena Iacob care se considerau deranjate de colaborarea mea cu directoarea Daniela Ilcenco, bineinteles in folosul si binele unitatii. M-am supus acestei dorinte, dar, mai tarziu, am realizat ca nu era vorba de nici o influenta din partea fostelor conduceri. Dr. Ilcenco pregatea disponibilizarea mea. Pe 2 iunie 2000, desi ma aflam in concediu medical, directoarea m-a disponibilizat. Mi-a demolat sanatatea, incat nici la ora actuala nu sunt apta pentru a-mi relua activitatea", a declarat Maria Georgescu.

Asistenta Vlaicu vinde sange bolnavilor

Reporter: - Asistenta Antoneta Vlaicu este cautata de catre foarte multa lume. De ce?
Maria Georgescu: - La sfarsitul anului 1999, marea majoritate a medicilor din centru erau in concediu. Impreuna cu doctorul Daniela Ilcenco acopeream intreaga activitate. In una din zile, la sectorul Expeditie sange, a aparut un grup de trei-patru persoane de la Spitalul "Parhon", care o cautau pe Antoneta Vlaicu. Directoarea se afla acolo. Persoanele respective aveau nevoie de niste pungi cu sange. Cand i-a intrebat directoarea de ce o cauta pe asistenta Vlaicu, acestia i-au spus ca vor sa-i dea o suma de bani pentru a lua sange, necesar unui bolnav din spital. Ilcenco nu a vrut sa primeasca banii pentru sange si a trimis pungile la spital. Este o practica foarte uzitata de Antoneta Vlaicu. Desi asistentei i s-a intocmit un referat de catre doctorita Viorica Baiceanu, seful serviciului de Expeditie sange, ea nu a primit nici o sanctiune din partea directoarei Ilcenco. Secretara centrului, Ludovica Raschip, i-a inscenat o acuzatie doctoritei pentru a stopa fenomenul, astfel incat medicului Baiceanu i-a fost sila de ceea ce a putut face conducerea.
Rep: - Din discutia purtata cu dv., mi-am dat seama ca directoarea Institutului de Hematologie cunoaste foarte bine neregulile din centrul iesean. Ce a determinat-o sa ascunda aceste lucruri?
M.G.: - Aceasta practica, de a vinde sange, este cunoscuta bine de doctorita Florentina Vladareanu, directoarea Institutului de Hematologie din Bucuresti. De cate ori am fost la Bucuresti i-am prezentat situatia de la Iasi si, desi mi-a promis ca va lua masuri, nu a facut absolut nimic. Dimpotriva, ea sprijina aceasta practica. Pentru a urca pe postul de director, Florentina Vladareanu a rugat, printr-o adresa, conducerea de la Iasi sa inainteze Ministerului Sanatatii un memoriu cu aprecieri la adresa ei. Asa se face ca ea ramane pe post si este sustinuta de taranisti.
Rep: - De ce puneti sub semnul intrebarii rezultatul concursului pentru ocuparea postului de director al centrului?
M.G.: - Pentru acest post au participat medicii Daniela Ilcenco si Lulu Strat. Vladareanu a fost cea care a apreciat desfasurarea acestui concurs. Probabil i s-a dat lui Ilcenco o nota mai buna. Ele sunt in relatii foarte bune si raspunde la orice semnal si chemare al conducerii de la Bucuresti. Asa se explica sustinerea neregulilor din Centrul de Transfuzii Iasi de catre Institutul de Hematologie din Bucuresti.

Nici o sanctiune nu a fost aplicata

Rep: - Ce ne puteti spune despre sanctiunile care trebuiau aplicate in urma controlului efectuat de comisia din Ministerul Sanatatii?
M.G.: - La inceputul lunii aprilie 2000, la centrul nostru a venit o comisie de la Bucuresti, trimisa de Teodor Negru, director general in Ministerul Sanatatii. In urma controlului, au fost propuse sanctiuni pentru conducerea de la Iasi. Rezultatul anchetei a ajuns in mana Florentinei Vladareanu si nu s-a aplicat nici o sanctiune. Comisia a hotarat ca fosta directoare Elena Iacob sa nu faca parte din conducerea unitatii, dar Vladareanu a trebuit sa se compenseze. De asemenea, administratorul unitatii trebuia sanctionat, deoarece nu face nimic la centru, intrucat are firme si se ocupa de afacerile lui. Acesta trebuia sa fie disponibilizat si directoarea Ilcenco l-a introdus si in Consiliul de Administratie. Dispozitiile comisiei din minister au fost calcate in picioare. Asistentele Mimi Tanase si Elena Branza au fost disponibilizate, pentru ca au avut curajul sa dezvaluie in fata comisiei toate abuzurile comise de fosta directoare Lavinia Scripcaru. Actualul sindicat Independenta din Centrul de Transfuzie Iasi este condus de o condamnata penal, de Lavinia Scripcaru. In urma controlului din 9 mai 1997, comisia a hotarat ca ea nu mai are voie sa lucreze in reteaua transfuzionala. La ora actuala, fiind lider de sindicat, m-a disponibilizat, pentru a lua amploare concurenta neloiala din unitate. Doctorita Lavinia Scripcaru, lider de sindicat, este cea care practica in unitate concurenta neloiala.
Rep: - Ce relatii exista intre firma Medicarom si Centrul de Transfuzie Sanguina?
M.G.: - Fosta directoare, Lavinia Scripcaru, este angajata si la Medicarom, iar sotul ei este director la serviciul Distribuire. Ea aduce in unitate produse de la Medicarom si le foloseste in laboratorul unde isi desfasoara activitatea. Aduce pungi si reactivi de la Medicarom. Nu are voie sa faca lucrul acesta. Centrul de Transfuzie nu a organizat nici o licitatie. De exemplu, aduce Haidrex, o solutie pentru spalat mainile, pe care nici un serviciu de chirurgie nu o foloseste, deoarece este foarte scumpa. Centrul de Transfuzie este o piata pentru desfacerea produselor Medicarom. Tot la Medicarom lucreaza si asistentul Gheorghe Robu de la laboratorul de SIDA. Pe baza anchetei efectuate de catre Garda Financiara, el a fost trimis in judecata pentru afacerea cu teste SIDA in valoare de 16 milioane de lei, in 1997. Parchetul, la anumite insistente, in loc sa-l trimita pe el in judecata, a trimis-o pe Elena Manzat. Ea era acuzata ca ar fi luat niste medicamente de la hemofilici, desi platise suma respectiva. Gheorghe Robu nu a patit absolut nimic, iar de dosar nu a mai auzit nimeni. La ora actuala, el pleaca si distribuie produse de la Medicarom in timpul orelor de program. Nimeni nu-i spune nimic, pentru ca sefa lui este Lavinia Scripcaru. A fost o incercare a actualei directoare de a-i muta la alte sectoare, dar au amenintat-o ca o dau in judecata.

Centrul este condus de secretara

Rep: - Se zvoneste ca Centrul de Transfuzie Sanguina este condus de catre secretara. Cat adevar exista in asta?
M.G.: - Secretara centrului, Ludovica Raschip, nu are nici macar studii elementare si este cea mai puternica persoana din institutie. Se bate cu pumnul in piept ca are la mana fiecare conducere cu cate ceva. Singura ei prestatie in unitate este aceea de a vorbi la telefon. Ameninta pe toata lumea ca are mari relatii in Politie. Directoarea i-a dat o sarcina, deoarece prea batea la ochi ca sta degeaba; sa tina condica si sa faca pontajul. Directoarea nu-i poate spune nimic, deoarece o ameninta ca trece de partea cealalta. Directoarea Daniela Ilcenco a consolidat mafia din Centrul de Transfuzii Iasi.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012784 (s)