Titlurile zilei

Măgăriile medicilor din Iași! Chemau fete la interviuri și foloseau cardurile de sănătate. Au scos dinții pacienților care nu se aflau în cabinete – FOTO

Publicat: 12 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măgăriile medicilor din Iași Chemau fete la interviuri și foloseau cardurile de sănătate. Au scos dinții pacienților care nu se aflau în cabinete - FOTO
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași i-a sancționat dur pe furnizorii care au făcut raportări fictive în perioada anului 2020

Zeci de furnizori ieșeni au fost amendați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași în urma unor controale pentru perioada anului 2020. Raportările fictive pe spatele persoanelor decedate au fost dur sancționate. Cea mai mare amendă a fost de aproximativ 40.000 de lei. Un medic chema fete la interviuri și folosea cardurile de sănătate

Nereguli sancționate dur de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași (CJAS) în urma controalelor efectuate în anul 2021 pentru perioada anului 2020. Furnizorii care au făcut raportări fictive pe spatele morților au plătit amenzi de zeci de mii de lei. Aceștia declarau servicii de îngrijire furnizate unor persoane decedate.

„Zece furnizori ieșeni au raportat anul trecut (2020) servicii medicale clinice efectuate pe numele unor persoane decedate și au fost sancționați cu suma de 1.771,5 lei, iar alți medici au declarat servicii de îngrijire la domiciliu pe numele unor persoane decedate și au fost sancționați cu suma de 8.394 de lei. Ei spuneau că merg la domiciliu pentru îngrijiri, dar ei erau deja morți. Aceste situații sunt ușor de descoperit. Cazurile sunt destul de multe.

În ceea ce privește serviciile paraclinice, adică de laborator, efectuate în timp ce pacientul este spitalizat, au fost descoperiți doi furnizori și amendați cu aproximativ 300 de lei. Șapte furnizori stomatologi au fost amendați cu peste 5 mii de lei deoarece au raportat servicii stomatologice unor persoane care se aflau internate în regim continuu. Ei spun că le-au scos dinții în timp ce erau în spital. Asta nu prea se poate. Au fost și medici specialiști din spitale cau au declarat servicii medicale în spital a persoanelor decedate. Au raportat consultații la morți, dar numărul acestora este în descreștere”, a precizat Ec. Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Cea mai mare amendă a fost de aproximativ 40.000 de lei

Cea mai mare sancțiune dată de CJAS Iași în anul 2021 a fost în urma verificărilor validării și decontării unor servicii de asistență medicală primară fără respectarea frecvenței stabilite de normele metodologice. Acest lucru înseamnă că medicii au adăugat consultații pacienților pentru a primi bani în plus de la CJAS.

„Se stabilește că un pacient cronic are dreptul la două consultații pe trimestru, dar medicul i-a făcut 4 consulații, adică mai multe. Există și posibilitatea să fi raportat consulații de două ori, să le fi dublat, pentru a primi mai multe beneficii. Au fost 13 astfel de furnizori, care au primit o amendă de aproximativ 40.000 de lei. Noi știm că sunt două situații: una în care se declară persoane fictive, cum este în cazul persoanelor decedate, sau dublează serviciile, dar noi suntem cu ochii pe ei. În fiecare an intersectăm datele de pe platforma informatică și vedem dacă pacientul chiar a fost internat, e clar că nu are cum să primească îngrijiri la domiciliu. Totul se descoperă, dar există și erori de raportare”, a mai precizat directorul CJAS Iași.

Un medic ieșean a profitat de naivitatea unor fete care veneau la interviu cu cardul de sănătate

Un clinician ieșean profita de naivitatea unor fete care își căutau de muncă. Acestea erau chemate la interviu cu cardul de sănătate, datele fiind folosite în alte scopuri.

„Sunt furnizori care se ocupă doar cu raportări dubioase și învață repede mersul. Un clinician chema fetele la interviu de angajare cu cardul de sănătate și el de fapt raporta servicii medicale și lua bani din partea cealaltă. El le chema la interviu, le introducea datele de pe card ca și cum erau pacienți și lua bani pe asta. În general, noi facem verificări anual. Verificările se fac prin intersecția datelor, iar gradul de repetabilitate a furnizorilor care raportează fals variază. Dacă constatăm că este același furnizor în mod frecvent, mergem până la rezilierea contractului. Nu am avut cazuri multe în care s-a ajuns până la reziliere, dar am mai avut.

CJAS știe tot întotdeauna. Mai devreme sau mai târziu, toate se sancționează, niciunul nu scapă nepedepsit. Acum, cu digitalizarea aceasta, cu cardul de sănătate, dar mai ales când va apărea dosarul electronic care va fi o revoluție pentru sistemul medical, le descoperim pe toate. Cu ajutorul dosarului electronic, fiecare om de acasă își poate verifica istoricul medical și câți bani s-au cheltuit pentru serviciile lui medicale. O să fie o treabă foarte bună”, a mai adăugat Ec. Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Adauga un comentariu