National

Magistratii cer ambasadelor sa participe la discutiile cu CSM despre implicarea SRI in justitie

Publicat: 12 iun. 2015
1

Judecatorii si procurorii din Romania cer ambasadelor sa fie prezente in plenul CSM, in momentul in care va avea loc discutia despre implicarea SRI in justitie, potrivit unui comunicat de presa al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

„Toate ambasadele tarilor membre UE, ale Statelor Unite, Norvegiei, Elvetiei si Canadei au fost solicitate de organizatiile judecatorilor si procurorilor din Romania sa isi trimita un reprezentant la sedinta CSM din data de 15 iunie 2015 cand se va discuta raportul «de aparare a independentei justitiei in fata influentei serviciilor secrete romanesti»”, conform UNJR.

Solicitarea a fost adresata ambasadelor „deoarece avem indoieli temeinice ca cererea va fi analizata cu seriozitate de catre membrii CSM”, afirma reprezentantii judecatorilor si procurorilor din Romania.

Citeste si Jurnalistul Razvan Dumitrescu, mesaj catre Vasile Blaga: Cineva trebuie sa o puna la punct

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, in cadrul sedintei de plen din 26 mai, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a fi facute verificari cu privire la posibila afectare a independentei justitiei si magistratilor de catre Serviciul Roman de Informatii.

Sesizarea a fost facuta in urma unei solicitari transmise in acest sens de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania.

Astfel, inspectorii judiciari au intocmit un raport cu privire la posibila incalcare a independentei actului de justitie in urma afirmatiilor sefului Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, care a spus ca instantele de judecata sunt „camp tactic” pentru SRI si ca „in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze”. Raportul IJ urmeaza sa fie prezentat in 15 iunie plenului CSM.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a cerut, in 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii sa apere indepenta justitiei si a magistratilor in fata suspiciunii ca SRI se implica in actul de justitie, conform unui comunicat de presa al UNJR.

Citeste si REVOLTATOR! Americanii incearca sa transforme Romania intr-o colonie!

„Asemenea afirmatii sunt de o gravitate fara precedent si aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor”, se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.

Conform legii, CSM „are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.

De asemenea, UNJR reclama ca in interviul respectiv generalul Dumitru Dumbrava a afirmat ca „maniera de lucru a SRI angreneaza alaturi de procurori (…) si judecatori”.

„Aceasta exprimare denota pur si simplu o neintelegere a notiunii de independenta a justitiei. (…) Astfel de declaratii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenta unei lipse de independenta din partea magistratilor, motiv pentru care CSM este solicitat sa intervina pentru ‘a apara independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila ca Serviciul Roman de Informatii este implicat si influenteaza actul de justitie dincolo de limitele legii”, afirma judecatorii in scrisoare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, in cadrul sedintei de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru a face verificari cu privire la eventualii ofiteri acoperiti din randul judecatorilor si procurorilor, potrivit reprezentantilor CSM.

Citeste si Germania sprijina principiile MCV propuse de Guvernul Romaniei

Reprezentantii CSM au precizat ca s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofiterii sub acoperire care activeaza in magistratura.

Decizia CSM a venit ca urmare a solicitarii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), care a cerut CSM sa faca verificari si sa ii elimine pe eventualii ofiteri acoperiti din magistratura si, totodata, sa ceara clarificari de la Serviciul Roman de Informatii.

Adauga un comentariu