Actualitate

Magistraţii se înghesuie să se pensioneze. Gafă impardonabilă a ministrului Justiției

Publicat: 13 ian. 2021
Judecători
Judecătorii se înghesuie să se pensioneze

Magistraţii se înghesuie să se pensioneze. Decizia magistraților a venit ca urmare a unei declaraţii făcute de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Creșterea de cereri de pensionare în magistratură crează o situaţie care pune o presiune şi mai mare pe un sistem deja aflat în criză de personal.

În numai 12 zile de la declaraţia ministrului Justiţiei, la CSM s-au depus cereri de pensionare cât pentru mai multe luni. De teama modificării condiţiilor de pensionare, nu mai puţin de 38 de magistraţi au depus la Consiliul Superior al Magistraturii cerere de pensionare.

Magistrații se înghesuie să se pensioneze

Până pe 6 ianuarie 2021, şi-au cerut pensionarea 18 judecători şi 8 procurori (faţă de 5 judecători şi un procuror în aceeaşi perioadă a anului precent). În faţa valului de pensionări, pe 7 ianuarie, ministrul Justiţiei a transmis un comunicat de presă în care anunţa că s-a răzgândit.

„În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022. Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun”, a declarat Stelian Ion.

Avalanșă de cereri de pensionare

Ieşirea publică a ministrului Justiţiei a fost, potrivit unor surse, şi rezultatul unor discuţii purtate de Stelian Ion cu persoane de la vârful sistemului de justiţie, care i-au atras atenţia asupra consecinţelor nefaste ale declaraţiilor sale.

Comunicatul din 7 ianuarie nu a avut însă darul de a-i linişti pe magistraţi, astfel că în următoarele zile, până marţi, 12 ianuarie, s-au mai înregistrat încă 12 cereri de pensionare (9 judecători şi 3 procurori), potrivit răspunsului oferit de CSM.

Gafă impardonabilă a ministrului Justiției

Pe 31 decembrie, Stelian Ion declara în prima sa conferinţă în calitate de ministru al Justiţiei că urmează să propună creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să se evite situaţiile în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani.

„Îmi doresc ca magistrații să rămână în magistratură, să își dorească să rămână, și asta va fi preocuparea mea principală. În momentul în care ai condiții, și din punct de vedere logistic, și din punct de vedere material, nu are de ce să existe dorința asta de a pleca la o vârstă când ești poate cel mai eficient, ai cea mai mare experiență”, a spus Stelian Ion.

„Vreau să-şi dorească să-şi desfăşoare activitatea în continuare”

Ministrul Justiției a precizat că va discuta şi cu magistraţii, nu doar cu cei din CSM și că nu vrea să lase impresia că se încearcă oprirea lor forţată în sistem.

„E important să nu avem parte de un exod pentru că nu vreau să simtă că se încearcă oprirea lor forţată. E dreptul lor să ceară ieşirea la pensie, dar eu vreau să am mesajul acesta foarte clar de solicitare de a rămâne în profesie, pentru că vor avea în continuare nişte condiţii suficient de bune cât şă-şi dorească să-şi desfăşoare activitatea”, a spus Stelian Ion, care a enumerat ce măsuri poate lua pentru a-i determina pe magistraţi să rămână în sistem: prin asigurarea mijloacelor logistice, materiale, prin demersuri, astfel încât să nu existe presiuni de niciun fel asupra magistraţilor, prin selecţii transparente şi obiective, prin criterii foarte clare şi obiective de promovare în profesie.

 

Comentarii
Adauga un comentariu