News Flash:

Mai bine mai tarziu decat niciodata

26 Decembrie 1999
761 Vizualizari | 0 Comentarii
•Peste o suta de cereri de esalonare a datoriilor catre stat •Din 117 cereri de esalonare, doar 90 au fost solutionate in mod favorabil •Cele mai mari datorii le inregistreaza Caile Ferate Moldova, in valoare de 18 miliarde de lei •Mai mult de jumatate din firmele cu datorii mai mari de un miliard de lei prezinta intarzieri la plata

In 1999, numarul firmelor iesene, care au solicitat Administratiei Financiare (AF), Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) sau Ministerului de Finante (MF) reesalonarea datoriilor, s-a mentinut destul de ridicat. Astfel, de la 1 ianuarie s-au inregistrat 117 cereri de reesalonare a datoriilor catre bugetul de stat, din care au fost aprobate 90. "Numarul de cereri pentru reesalonarea datoriilor nu trebuie confundat cu numarul de societati care depun astfel de solicitari, deoarece o societate comerciala poate depune mai multe cereri", a precizat purtatorul de cuvant al DGFPCFS, Silvia Raileanu. Din cele 117 cereri depuse initial, 68 de dosare proveneau de la societati de tipul SA (societati pe actiuni), 37 de la SRL (societati cu raspundere limitata), restul de 12 fiind de tipul RA (regii autonome). Dosarele au fost inaintate pentru debitele existente in balanta societatii, precum si pentru sumele stabilite suplimentar de catre organele de control, in urma constatarii unor deficiente, datorate in principal unor erori in contabilitate sau necunoasterii legislatiei in vigoare. "In urma analizarii dosarelor, 27 au fost respinse, restul fiind aprobate. Pentru ca o cerere sa fie admisa, ea trebuie sa se incadreze in prevederile legii si sa nu fie mai mica de 100 milioane. Pentru sumele de pana la 500 de milioane, esalonarea se aproba sau nu de catre Administratia Financiara, termenul maxim de amanare fiind de un an. Pentru sumele cuprinse intre 500 de milioane si un miliard de lei, societatile comerciale trebuie sa se adreseze la Directia Generala a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat, termenul fiind de trei ani. Pentru ce depaseste un miliard, acordul este dat de Ministerul de Finante, iar plata se face in cinci ani", a precizat Silvia Raileanu.
Din cele 90 de firme care au solicitat esalonarea la plata datoriilor catre stat, cele mai multe, 33, se incadreaza in cea de a doua categorie, in care datoriile nu depasesc un miliard de lei. Pentru esalonarea unor datorii de peste un miliard au fost inregistrate 26 de cereri, restul de 31 fiind datorii de pana la 100 de milioane. Din aceste 90 de cereri, 27 nu se incadreaza in grafic, inregistrandu-se intarzieri la plata, in special in randul societatilor cu datorii de peste 1 miliard de lei. In opinia purtatorului de cuvant al DGFPCFS, aceasta cifra este destul de ridicata, caci sumele puse in joc sunt considerabile. Exista firme cu 13 sau 14 miliarde de lei datorii, cea mai mare fiind trecuta in contul societatii de Cai Ferate Moldova - 18 miliarde de lei.
"Cele mai mari datorii se acumuleaza la societatile comerciale cu capital majoritar de stat, care au foarte multe probleme sociale, legate in special de plata salariilor angajatilor. In general, societatile cu raspundere limitata isi platesc datoriile, astfel explicandu-se si numarul mic al societatilor cu datorii la Administratia Financiara (AF). Multe din datoriile la AF sunt insa foarte mici, astfel ca aportul lor este destul de mic", a mai subliniat purtatorul de cuvant al DGFPCFS Iasi.
Trebuie mentionat faptul ca pe langa aprobarea esalonarii platii datoriilor catre bugetul de stat, societatile comerciale pot beneficia de amanari (la termenele scadente plata va fi insa facuta integral), cat si de scutiri de plata unor anumite datorii. "In judetul Iasi, cel putin in acest an, nu a existat nici un caz de scutire la plata datoriilor catre bugetul de stat, desi astfel de scutiri au existat in alte judete", a precizat Silvia Raileanu.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013677 (s)