National

Mai mult de jumatate din consilierii locali incalca legea

Publicat: 14 ian. 2002
1

Dispretul consilierilor

•Legea administratiei publice locale prevede incompatibilitatea intre functia de consilier si cea de viceprimar, director de regie locala sau membru in consiliul de administratie al unei regii locale •Lupta anticoruptie ar trebui sa faca ordine si in Consiliul Local Iasi, unde o serie de indivizi trag cu dintii de indemnizatia de 2 milioane de lei •Prefectul Corneliu Rusu Banu condamna pozitia consilierilor aflati in culpa, in timp ce Simirad face trimitere la bunul simt si la moralitatea acestora •Nici unul dintre consilierii certati cu legea nu s-a aratat dispus sa admita ceea ce este mai mult decat evident

Consilierii locali, primii care ar trebui sa respecte legea, o incalca grosolan, in dispretul alegatorilor. Ei se folosesc de o gaselnita ridicata la rang de lege de ministrul Octav Cozmanca, pentru a-si pastra atat locurile din consiliul municipal, cat si functiile de conducere din cadrul regiilor locale. Articolul 30 din Legea administratiei publice locale stabileste incompatibilitatile consilierului cu urmatoarele functii: manager al unei regii locale, membru in consiliul de administratie al unei regii locale, viceprimar, functionar public in aparatul propriu al autoritatilor administratiei publice locale.

In Consiliul Local Iasi intalnim toate aceste cazuri de incompatibilitati: viceprimarii Vasile Dumitriu si Vasile Munteanu, managerul general al RAJAC, Gheorghe Nichita, consilier din partea PSD. „Eu am participat la alegerile locale cand era in vigoare vechea Lege a administratiei publice. M-am adresat la Ministerul Administratiei Publice pentru a cere parerea oficiala cu privire la acest aspect. Mi s-a raspuns ca potrivit articolului 152 din noua lege, vom ramane in continuare pe functiile pe care le detinem”, ne-a declarat Nichita.

Enumerarea celor care detin cumul de functii, respectiv functionari publici in aparatul Primariei si consilieri locali, poate continua cu George Carapanu, Romeo Ciobanu, Elena Nazarie, Romeo Olteanu si Radu Prisacaru – toti acestia fiind membri in Consiliul de Administratie al RADET, regie subordonata Primariei. In aceeasi situatie se afla si sefa Oficiului de Stare Civila, Renata Puscasu, care indeplineste si functia publica de consilier municipal, in contradictie cu prevederile art. 30 referitor la incompatibilitati. „Eu am candidat pentru functia publica in baza vechii Legi a administratiei publice, care permitea cumulul de functii, iar in sistemul de drept din Romania legea nu se aplica retroactiv”, a declarat Renata Puscasu.

Simirad pune problema din punct de vedere etic

Este bine stiut principiul neretroactivitatii legii, insa problema care se ridica in legatura cu starea de incompatibilitate a unora dintre consilierii locali nu are in vedere aspectul procedural la care fac trimitere toti cei care se simt cu musca pe caciula, ci insasi chestiunea de fond si anume starea de fapt actuala, anormala si nelegala din cadrul Consiliului Local Iasi. Primarul Constantin Simirad a tratat cu moderatie acest aspect, referindu-se in special la consilierii care fac parte din structurile de conducere ale regiilor locale. „Din punct de vedere al incompatibilitatii, nu se pot lua masuri pe linie legala, deoarece exista acest articol 152, care contine o derogare de la celelalte dispozitii ale actului normativ, care permit cumulul functiei din aparatul administrativ local cu cea de consilier. Eu pot sa actionez doar pe linie etica si intentionez sa port discutii cu liderii formatiunilor politice din care fac parte consilierii vizati, pentru a-i determina pe acestia sa renunte la una din functii: ori la cea din conducerea regiilor, ori la cea de consilier local. Sunt sperante minime ca acest lucru se va intampla, deoarece are prioritate legea, care nu-i obliga in vreun fel”, a afirmat seful municipalitatii, ferindu-se sa ia in discutie cazul celor doi viceprimari sau al sefului de serviciu de la DAFIS, Petru Focsa.

In stare de incompatibilitate se afla si Tudor Leonte, consilier PSD si, in acelasi timp, secretar al Prefecturii. Conform articolului 60 lit. b din Legea administratiei publice, in caz de incompatibilitate, mandatul de consilier inceteaza de drept. Aceasta prevedere a suscitat ample polemici in mediul administratiei locale iesene, toti consilierii locali incompatibili simtind ca le fuge pamantul de sub picioare in momentul intrarii in vigoare, pe 23 mai anul trecut, a Legii 215/2001, care abroga in totalitate prevederile Legii 69/1991 (fosta Lege a administratiei publice).

O portita pentru interese personale

Situatia confuza i-a determinat pe acestia sa-i ceara explicatii prefectului Corneliu Rusu Banu, care a solicitat Ministerului Administratiei Publice o interpretare oficiala a textului noii legi. „Eu consider ca textul actualei Legi a Administratiei Publice contine prevederi ambigue. Exista o serie de dispozitii care explica situatiile care atrag incompatibilitatea, pentru ca, in finalul textului normativ, sa apara un articol 152 care sa dea peste cap tot continutul anterior. Parerea mea personala este ca cei care sunt functionari publici in aparatul administrativ central sau local nu pot avea calitatea de consilieri locali sau judeteni. Am solicitat ministrului Octav Cozmanca o interpretare oficiala in legatura cu regimul de aplicare al art.152, iar acesta ne-a comunicat ca pana la terminarea mandatului, consilierii isi vor pastra aceasta calitate, iar dispozitiile referitoare la incompatibilitate vor deveni aplicabile din momentul validarii urmatoarelor alegeri locale. Despre textul acestui articol final, pot sa spun ca eu il consider inserat cu unica intentie de a servi intereselor consilierilor care urmau sa-si incheie de drept mandatul, pentru incompatibilitate”, ne-a declarat prefectul Corneliu Rusu Banu.

Desi toata lumea considera ca exista la momentul intrarii in vigoare a noii Legi a administratiei publice aceasta stare anormala si ea s-a mentinut pana in prezent, ministerul de resort, reprezentat prin titularul sau, Octav Cozmanca, a inteles sa ofere o portita tuturor membrilor partidului de guvernamant care detin functii publice, printr-o interpretare subiectiva si cu un vadit caracter protectionist-politic a articolului 152, care a devenit astfel, intr-un mod ilogic, o negare a celorlalte dispozitii legale sau, practic, o prevedere care suspenda aplicarea art. 30 si, respectiv 60 lit. b., pana la incheierea mandatului de consilier, adica cel mai tarziu in 2004. Articolul 152 nu lasa loc la interpretari Art. 152.

Pana la organizarea viitoarelor alegeri locale, consiliile locale si consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, vor functiona cu numarul de consilieri stabilit potrivit legii pentru alegerile locale din 2000, iar consilierii in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi vor exercita mandatul pana la urmatoarele alegeri locale. Un reputat specialist in drept administrativ, care a tinut sa-si pastreze anonimatul, a oferit o cu totul alta parere in legatura cu oportunitatea articolului 152.

„Cred ca starea de incompatibilitate prevazuta in art. 30 nu poate fi pusa la indoiala: ea exista si trebuie sanctionata prin incetarea de drept a mandatului consilierilor care detin cumul de functii. Articolul 152 are in vedere situatia care a determinat pastrarea numarului de membri ai consiliului local, care potrivit legii vechi era de 31, iar conform noilor prevederi ar fi trebuit sa fie de 27. La momentul actual sunt tot 31 de consilieri, iar acest numar va fi pastrat pana la viitoarele alegeri. Teza a doua – consilierii vor ramane in functie – se refera la cazul in care acestia sunt compatibili, adica isi vor pastra functiile publice toti consilierii, dar in conditiile legii”.

Adauga un comentariu