Actualitate

Mai mult de jumatate dintre femei au aceasta boala. Inca nu se cunoaste cauza imbolnavirii

Publicat: 27 mai 2016
1

@ La unele femei, boala ramane intr-un stadiu incipient si nu au nevoie de tratament @ In alte cazuri, medicul trebuie sa intervina chirurgical pentru indepartarea unor complicatii, care pot fi grave

Medicii de specialitate au precizat ca, peste jumatate dintre femei ajung sa faca aceasta boala. Este o afectiune care se poate trata medicamentos, dar in stadii avansate singura metoda terapeutica este interventia chirurgicala. Operatia poate fi mutilanta, deoarece pe langa extirparea fibromului, medicul indeparteaza si uterul. Medicul ginecolog a declarat ca, in general, boala este diagnosticata la pacientele cu varsta peste 50 de ani, dar si la varste tinere.

 „Nu se cunoaste o cauza care determina aparitia fibromului uterin. Mai mult de jumatate dintre femei au fibrom uterin. Nu toate necesita interventie chirurgicala. Operatia se impune atunci cand apare sangerarea si nu poate fi tratata prin alte mijloace sau cand fibromul este mare si apasa pe organele din jur. Nu trebuie sa fie neaparat un fibrom mare ca sa apara sangerarea. Cantitatea de sange pierduta nu este proportionala cu marimea fibromului uterin. Simptomele pot fi usoare sau asimptomatice si nu se impune un tratament.Exista cazuri cand simptomele sunt o problema pentru paciente, una dintre acestea fiind dificultatea aparitiei unei sarcini. La unele paciente, fibromul se poate dezvolta foarte rapid, iar la altele poate sa ramana neschimbat ani de zile. Fibromul uterin se dezvolta in cavitatea uterina, in grosimea peretelui uterin sau pe peretele extern ale acestuia. Este indicat ca, dupa varsta de 40 de ani, femeile sa faca controale ginecologice periodice sau macar anuale. De asemenea, nici tinerele nu trebuie sa neglijeze aceste consultatii, pentru ca varsta aparitiei mai multor afectiuni a scazut mult”, a declarat prof. dr. Stefan Butureanu, seful Clinicii de ginecologie din cadrul Maternitatii Elena Doamna din Iasi.

Simptomele cauzate de fibromul uterin sunt: sangerari inainte sau dupa menstruatie, durere la contact sexual, probleme urinare, sangerari intre menstre, cicluri menstruale anormale, prelungite, avort spontan, etc. Ca orice boala, si fibromul uterin poate crea complicatii, cum ar fi anemia cauzata de sangerarile abundente, blocaj la nivelul tractului urinar sau intestinal, infertilitate atunci cand boala schimba forma uterului sau este localizat la nivelul trompelor uterine, durere lombara sau senzatie de presiune abdominala, infectia tesutului fibromatos uterin.





Adauga un comentariu