Actualitate

Mai multe clase de liceu

Publicat: 10 ian. 2008
1

• Planul de scolarizare pentru anul scolar 2008 – 2009 include un numar mai mare de clase de liceu in detrimentul celor de la scolile de arte si meserii • Pentru clasa a IX-a au fost propuse un numar de 202 clase, fata de 177 din anul precedent • „Elevii isi doresc in general sa faca liceul, glisarea catre SAM fiind vazuta mai mult ca o varianta de rezerva. De aceea am propus cresterea numarului de clase la liceu si scaderea la SAM”, a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general

In planul de scolarizare pentru anul scolar 2008 – 2009, trimis de reprezentantii Inspectoratului Scolar catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) se regasesc mai multe clase de liceu si mai putine pentru scolile de arte si meserii (SAM). Acest lucru vine in urma faptului ca elevii evita din ce in ce mai mult sa se indrepte catre o meserie si vor sa faca un liceu. Astfel, pentru clasa a IX-a au fost propuse un numar de 202 clase fata de 177 din anul precedent. Dintre acestea, 90 de clase sunt pe filiera teoretica, din care 33 profil uman si 57 real, 93 de clase pe filiera tehnologica, din care 53 profil tehnic, 26 servicii si 14 resurse, iar pe filiera vocationala, 19 clase.

„Elevii isi doresc in general sa faca liceul, glisarea catre SAM fiind vazuta mai mult ca o varianta de rezerva. De aceea am propus cresterea numarului de clase la liceu si scaderea la SAM. Sunt mai multe probleme la planul de scolarizare la profilele tehnice. Se observa o scadere pe domeniile mecanica, electric si textil. La invatamantul primar s-a propus un numar de 1975 clase fata de 1987 in anul precedent, din care clasa intai, 495 de clase. Avem o serie de scoli in oras cu o cerere foarte mare pentru clasa intai. Aici exista o serie de cadre didactice foarte bine pregatite si apreciate de catre parinti si de aceea sunt atat de cautate. Printre acestea se numara Scolile Stefan Barsanescu, Titu Maiorescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Otilia Cazimir sau Alexandru cel Bun„, a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi. O serie de unitati de invatamant au o populatie scolara in scadere, de aceea au fost transformate in structuri. Acestea sunt Scoala Costache Conachi si Scoala Costache Negri, transformate in Scoala nr. 22 sau scolile Tudor Arghezi si Gheorghe Ghibanescu, transformate in Scoala nr. 23. „Acum populatia scolara nu este foarte mare, dar aceasta va creste odata cu extinderea zonei rezidentiale care va fi, de exemplu, la Miroslava. Acolo am amplasat si locatia pentru o gradinita cu program normal si pentru una cu program prelungit”, a precizat Gavrila. Cele mai solicitate unitati de invatamant pe filiera teoretica sunt, cum era de asteptat, Colegiile Costache Negruzzi, National si Emil Racovita sau Liceele Vasile Alecsandri, Dimitrie Cantemir, Garabet Ibraileanu sau Grigore Moisil. Si la Pascani exista o solicitare mai mare pentru Liceele Sadoveanu si Miron Costin, iar in mediul rural, Liceul Bogdan Voda din Halaucesti sau Liceul Lascar Rosetti din Raducaneni.

Comentarii
Adauga un comentariu