Actualitate

Mai multe gravide au ales sa faca asta. Suma ceruta de medic le-a naucit

Publicat: 18 apr. 2016
1

@ Alegerea facuta de aceste gravide este extrem de periculoasa @ Viitoarele mame sunt obligate sa recurga la aceasta metoda @ Situatia este ingrijoratoare si de ani de zile nimeni nu a luat masuri

Ceea ce se intampla ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei responsabili. Situatia a devenit grava si tot mai multe gravide aleg cea mai periculoasa varianta pentru propriul copil. Lipsa posibilitatilor financiare le-a determinat sa renunte la ce este mai important, sanatatea copilului. Aceste gravide nu isi permit sa plateasca mii de lei, contravaloarea unor teste esentiale, pentru a afla daca viitorul copil este sanatos. Medicii obstetricieni au precizat ca multe gravide nasc copii cu malformatii, pentru ca nu isi permit sa achite morfologia fetala, dublu test, triplu test, analize care arata daca fatul are vreo malformatie si ofera medicului posibilitatea examinarii elementelor fetale. Gravidele beneficiaza de gratuitate doar teoretic, deoarece pe parcursul sarcinii trebuie sa scoata bani din buzunar pentru o parte dintre analize, cum sunt si cele mentionate. Pentru dublu teste o gravida trebuie sa plateasca intre 150 si 200 lei, pentru triplu test 200 lei, iar pentru morfologia fetala intre 300 si 400 lei.

„Sunt gravide, nu putine la numar, care nu fac triplu sau dublu test si morfologia fetala pentru ca nu au bani. Unele nu au niciun venit, altele au doar salariul sotului, pe care il folosesc pentru a creste ceilalti copii si, pur si simplu, nu au bani pentru aceste analize extrem de importante. Este vorba in special de pacientele cu varsta peste 35 ani, varsta la care organismul este mai predispus la boli care pot afecta atat mama, cat si fatul. De asemenea, femeile care au avut in familie persoane cu malformatii congenitale sunt obligate sa faca aceste analize. Dublu teste este foarte important a se efectua la gravidele cu varsta peste 35 ani, pentru ca, odata cu inaintarea in varsta creste riscul aparitiei sindromului Down. Toate viitoarele mame ar trebui sa faca testul, pentru a se asigura ca vor naste un copil perfect sanatos. In ultimul timp, tot mai multe femei aleg sa nasca dupa varsta de 35 ani, dupa ce si-au construit o cariera, si-au luat o locuinta”, a declarat unul dintre medicii obstetricieni de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi. O parte dintre gravide sunt investigate pentru prima data pe perioada sarcinii atunci cand vin sa nasca la maternitate. Dispensarizarea gravidelor este una dintre problemele nerezolvate din sistemul sanitar. Atunci cand sunt intrebate de ce nu au mers la medic pe perioada sarcinii, gravidele spun ca nu au avut bani.

Numai o singura investigatie costa 2.700 lei

Exista si o categorie de paciente care aleg sa faca un test extrem de scump, 2.700 lei, pentru a fi sigure ca vor naste un copil fara probleme de sanatate. Dupa cum au afirmat medicii obstetricieni, astfel de paciente sunt putine, si la varsta de 40 ani si riscul de a naste un copil cu malformatii este mare. Morfologia fetala inseamna o examinare ecografica (2D, 3D, 4D) a structurii fatului. In timpul ecografiei, medicul obstetrician examineaza fiecare particica a corpului fatului: creierul, fata, coloana vertebrala, inima, stomacul, intestinele, rinichii, segmentele membrelor.

Dublu test este efectuat intre saptamana 11 si 14 de sarcina si este utilizat pentru evaluarea gradului de risc a malformatiilor cromozomiale, ca sindrom Down, sindrom Edwards, fibroza chistica, malformatii cardiace, boala Tay-Sacs, spina bifida (un defect al coloanei vertebrale), anemia falciforma (celulelor rosii sangvine in secera).

Triplul test este o analiza recomandata tuturor gravidelor. Acesta se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si sindromul Down. Investigatia se numeste triplu test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Medicii obstetricieni spun ca un rezultat pozitiv la acest test nu inseamna ca fatul are o anomalie, ci ca are un risc crescut de malformatie si pentru confirmare pacienta trebuie sa efectueze o alta analiza, tot contracost, amniocenteza.

„Nu toate anomaliile fetale se pot depista cu ajutorul triplului test. Multe dintre functiile care nu sunt legate de sistemul nervos nu pot fi depistate cu aceasta investigatie, pentru ca apar dupa a 20-a saptamana de sarcina”, a spus medicul obstetrician. Teoretic, controlul medical este oferit gratuit femeilor însarcinate, dar practic, acestea beneficiaza de un numar limitat de servicii medicale fara plata. O gravida ar trebui sa scoata cateva mii de lei pentru a plati toate controalele, testele, pe perioada sarcinii.

Comentarii
Adauga un comentariu