Arte vizuale

Mai multe manuscrise medievale sunt disponibile online

Publicat: 05 dec. 2019
Mai multe manuscrise medievale sunt disponibile online
Mai multe manuscrise medievale sunt disponibile online

Mai multe manuscrise medievale sunt disponibile online. Un proiect, în care au fost implicate 15 biblioteci şi condus de Universitatea Lehigh, a ajuns la final. În cadrul acestuia au fost scanate 160.000 de pagini ale 475 de manuscrise medievale.

Lucrările realizate de mână tratau teme legate de religie, ştiinţă, artă sau filozofie. Proiectul de digitalizare a fost întins pe trei ani şi s-a colaborat cu bibliotecile din Philadelphia. Acestea s-au asociat în cadrul Philadelphia Area Consortium of Special Collections Libraries (PACSCL).

Fişierele digitale permit celor interesaţi să le studieze şi să realizeze comparaţii între acestea la nivel aproape microscopic.

Mai multe manuscrise medievale sunt disponibile online

„Răspunsul la proiect a fost entuziast, atât în comunitatea colecţiilor speciale, cât şi în comunitatea studiilor medievale”, a spus Lois Fischer Black, curator al colecţiei de manuscrise de la Universitatea Leigh.

„Savanţii descoperă conexiuni şi relaţii între manuscrisele deţinute în colecţiile membrilor PACSCL care nu au fost imediat evidente, deschizând noi căi. Pentru studiul provenienţei, practica scribală şi problemele conexe”.

Finanţarea de care s-a bucurat acest proiect a făcut posibilă digitalizarea unor manuscrise pe care cercetătorii le-au solicitat.

În cadrul acestui proiect, Universitatea Leigh a oferit finanţarea necesară digitalizării manuscriselor, aproximativ jumătate de milion de dolari, precum şi o parte a operelor digitalizate.

Printre cele 27 de manuscrise puse la dispoziţia cercetătorilor implicaţi în acest proiect se numără cărţi de rugăciune creştine, un manuscris de origine catalană şi altul de origine olandeză.

Colecţia de manuscrise poate fi accesată aici.

Adauga un comentariu